Pērn cietumos meģināts ienest 3232 mobilos telefonus

Latvijas ieslodzījuma vietās pērn atsavināti 3232 mobilie telefoni, vairāk nekā divas tonnas alkohola brāgas, kā arī daudz dažādu narkotiku un psihotropo vielu, liecina Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā cietumos atsavināti 26 grami heroīna, 16,9 grami afmetamīna, 3,52 grami kokaīna, gandrīz 181 grams marihuānas, 592 grami metamfetamīna, 36 morfīnu saturošas tabletes, vairāk nekā desmit grami pretsāpju līdzekli piperazīmu saturošas vielas, vairāk nekā 70 grami diazepāmu saturošas vielas un citas narkotiskās un psihotropās vielas.

Pēdējos gados cietumnieku radi un paziņas narkotikas un psihotropās vielas aizvien biežāk cenšas atsūtīt pa pastu vai ienest paši. IeVP 2010.gadā konstatējis 118 gadījumu, kad narkotikas mēģināts nodot uz vietas ieslodzījuma vietā (2009.gadā konstatēti 60 šādi gadījumi), kā arī atklāti 134 sūtījumi pa pastu, kuros bijušas narkotikas (salīdzinoši aizpērn - 81 sūtījums). Tādējādi konfiscēti 1,24 kilogrami psihotropo vietu un 255 grami narkotisko vielu; 2947 tabletes, kas satur psihotropās vielas, un 48 tabletes, kas satur narkotiskās vielas.

Tāpat IeVP Drošības daļa pērn konstatējusi 17 gadījumu, kad cietumniekiem dažādas lietas - alkoholu, mobilos telefonus un citas lietas - mēģināts nodot, pārmetot pār žogu. Astoņas reizes šādi gadījumi bijuši Rīgas Centrālcietumā, Brasas cietumā - piecreiz, Daugavgrīvas cietumā - divreiz, Valmieras cietumā un Šķirotavas cietumā - vienu reizi. Visi, kuri centušies cietumniekus šādi apgādāt, ir aizturēti un nodoti Valsts policijā, uzsver IeVP.

Tāpat cietumnieki bijuši aktīvi alkohola brūvētāji - pērn atsavinātas 2,33 tonnas alkohola surogāta (salīdzinoši 2009.gadā - 1,16 tonnas). Visvairāk alkohols brūvēts Valmieras cietumā, Jēkabpils cietumā, Šķirotavas cietumā un Rīgas Centrālcietumā.

Pieaudzis arī cietumos konfiscēto mobilo telefonu skaits - pērn tajos atrasti un atsavināti 3232 mobilie telefoni, salīdzinoši 2009.gadā - 2419 tālruņi.

IeVP priekšnieka vietnieks Valērijs Sergejevs piektdien pārvaldes 2010.gada pārskata sapulcē uzsvēra, ka narkotikas cietumos rada masu nekārtību risku. Lai konstatētu narkotikas, mobilos telefonus, alkohola tapšanu un citus noziegumus, cietumos ik mēnesi notiek pārbaudes.

Cietumniekiem konfiscētie mobilie telefoni tiek iznīcināti vai glabāti noliktavā. Taču nolemts, ka pirms to iznīcināšanas vai nolikšanas glabāšanā Valsts policijas izmeklētāji izskatīs informāciju, kas ir mobilajos telefonos, lai konstatētu, ar ko ir bijuši sakari, sacīja Sergejevs.

Savukārt, lai ierobežotu alkohola ražošanu ieslodzījuma vietās, cietumu veikalos uzdots pārtraukt dzeramā ūdens tirdzniecību piecu litru kannās, kuras ieslodzītie parasti izmanto alkohola brūvēšanai.

Svarīgākais