Ķuzis noliedz, ka "Alfā" ir 40 disciplinārlietas

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

To, vai Jēkabpils traģiskajos notikumos iesaistītie policijas darbinieki ir piedalījušies arī citos noziegumos, noskaidros izmeklēšanā, otrdien Latvijas Radio norādīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

"Tas ir izmeklēšanas uzdevums, tur strādā izmeklēšanas grupa. Patreiz manā rīcībā nav tādas informācijas," uzsvēra Ķuzis.

Izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros vēl notiek arī par uzbrukumu diviem pusaudžiem Dārziņos, kuri pēcāk vērsās ar iesniegumu policijā. Arī komentējot šo gadījumu, Ķuzis norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas, vai uzbrucēji tiešām bijuši specvienības "Alfa" darbinieki.

Tāpat viņš norādīja, ka izskanējusī informācija par vairāk nekā 40 disciplinārlietu skaitu specvienībā "Alfa" neatbilst patiesībā, jo šajā skaitā sajaukta kopā informācija par iesniegumiem par iespējamiem pārkāpumiem, uzsāktām disciplinārlietām un jau sodītajiem.

"Tā kā viss ir sagājis diezgan tādā putrā. Es varu teikt, ka sodīti ir desmit," informēja Ķuzis. Viens no šiem cilvēkiem atbrīvots par iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumiem.

Ķuzis tāpat uzsvēra - traģisko situāciju pārdomājot, notikušajā savu vainu viņš neredz, jo ir darījis visu iespējamo, lai situāciju stabilizētu. "Es neredzu sevī vainu par to, ka šie cilvēki ir izdarījuši šādu noziegumu. (..) Protams, galvā dažādas domas virmoja, bet es nonācu pie tā, ka es neredzēju sevis vainu, ka es būtu vainīgs pie šī traģiskā notikuma," atzina Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks, uzsverot - izdarīt noziegumu ir katra cilvēka paša izvēle. Savukārt viņa uzdevums šādā situācijā vispirms ir noskaidrot, kurā brīdī darbiniekos noticis lūzums, kas bijis pamats, lai izšķirtos par noziedzīgu darbību.

Pagaidām vēl šis lūzuma brīdis nav noskaidrots, tācu tas tiks izdarīts gan ar izmeklētāju, gan psihologu palīdzību. "Vai tas ir bijis šis cilvēciskais faktors, vai tas ir kaut kādu apstākļu sakritība," piebilda Ķuzis.

Tāpat viņš uzsvēra - tāda struktūra kā specvienība "Alfa" ir nepieciešama, tādēļ vispirms jātiek skaidrībā ar citiem vienībā esošajiem - vai viņu vidū nav vēl kāds darbinieks ar noslieci uz nozieguma izdarīšanu. Tomēr VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks arī pauda pārliecību, ka vairākums specvienības darbinieku pilda savus pienākumus apzinīgi, ir gatavi to darīt arī turpmāk, un tieši no viņiem arī nācis lūgums mainīt sevi diskreditējošo "Alfas" nosaukumu.

"Kas attiecas par iekšējo drošību, šeit, protams, ir jānovelk šī svītra, ka ir dzīve policijā līdz šim notikumam un pēc šī notikuma. Ir lietas, kuras nedrīkst nekad aizmirst un kuras ir kardināli jāmaina," vēl norādīja Ķuzis. Viena no šīm lietām ir reaģēšana uz iespējamiem pārkāpumiem, saņemot iesniegumus, taču nepieciešams arī identificēt problēmas vēl pirms notikuši šādi traģiski gadījumi.

Iepriekš masu medijos izskanēja informācija, ka Jēkabpils notikumos iesaistītie "Alfas" darbinieki jau iepriekš bijuši iesaistīti arī vairākos citos noziegumos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.