Jēkabpilī noziedznieki noķerti, iedzenot viņus strupceļā

Uzbrucēju automašīna © Bdaugava.lv

Valsts policija Jēkabpilī pēc spēļu zāles laupītāju aizturēšanas apšaudes vietās atradusi septiņus ieročus, šāvienu šajā aizturēšanā bijis ļoti daudz.

Valsts policijas priekšnieks Arti Velšs aģentūrai BNS, restaurējot otrdienas rīta notikumus, pastāstīja, ka spēļu zālē ienākuši četri vīrieši, ģērbušies policijas formastērpos ar visām zīmotnēm.

Divi palikuši pirmajā stāvā, bet divi devušies uz otru stāvu un nolaupījuši naudu, sašaujot kājā uzņēmuma darbinieku.

Notikuma vietā ieradušies apsardzes kompānijas darbinieki, taču viņi "noguldīti zemē un viņiem nolaupīti gāzes ieroči, bet miesas bojājumi netika nodarīti".

Pēc tam visi noziedznieki devušies uz automašīnu, kur acīmredzot tos gaidījis šoferis, un atstāja notikuma vietu.

Tajā brīdī par uzbrukumu jau bija informēta policija. Izmantojot pilsētas videonovērošanas sistēmu, piefiksēta noziedznieku automašīna.

Spēkrats devies Rīgas virzienā, bet ļoti operatīvi pilsētā atradušās vairākas policijas ekipāžas, tāpēc sākta laupītāju automašīnas vajāšana.

"Tādējādi tieši tāpēc, ka bija koordinācija no dežūrdaļas un varēja redzēt, kur automašīna pārvietojas, noziedznieki tika iedzīti strupceļā, kur viņiem nebija vietas, kur izbraukt. Vienu ceļu jau bija nobloķējusi ceļu policijas ekipāža, un faktiski vienlaicīgi piebrauca vēl viena policijas ekipāža, kurā bija iecirkņa inspektors," klāstīja Velšs.

Pēc iedzīšanas strupceļā noziedznieki izlēkuši no automašīnas, un sākusies apšaude, kuras laikā ievainoti divi ceļu policisti un nogalināts iecirkņa inspektors.

Bojāgājušais ir Viesītes policijas iecirkņa darbinieks Andris Znotiņš. Viņš policijā nostrādājis vairāk nekā 12 gadus.

Kad policijas darbinieki bija bloķējuši atpakaļceļu laupītāju automašīnai, tā apstājās un divi noziedznieki tika aizturēti jau turpat pie transportlīdzekļa - viens no viņiem tika ievainots, bet otrs labprātīgi padevās.

Pārējie trīs laupītāji metās bēgt. Viņiem pakaļ dzinās policisti, kuri divus no trim bēgošajiem laupītājiem ievainoja, bet viens padevās.

Policijā briest pārmaiņas

Apšaudes laikā viens no noziedzniekiem ievainots uz vietas automašīnā, bet otrs padevies. Trīs noziedznieki metušies bēgt ar kājām.

"Policija turpināja vajāšanu pa sniegu, pa mežu. Divus kilometrus apmēram no notikuma vietas notika apšaude, kuras laikā policijas darbinieki necieta, bet tika ievainoti divi noziedznieki un trešais padevās," pavēstīja Velšs.

Tas, vai uzbrucēji šaušanā izmantojuši dienesta ieročus, vēl tiks noskaidrots, taču sākotnējā informācija liecina, ka uzbrucējiem bijuši personīgie ieroči. Kopumā notikuma vietās atsavināti septiņi ieroči, pārsvarā pistoles. Vajāšanas laikā izdarīts ļoti daudz šāvienu, taču precīzu to skaitu vēl noskaidros.

Policija izmeklēšanas laikā arī noskaidros, cik daudz naudas nolaupīts, taču pagaidām ir pamats uzskatīt, ka nolaupītā nauda tiks atdota spēļu zālei, jo tā atradusies bēgļu automašīnā.

Policija izmeklēšanas laikā vēl noskaidros, vai noziedznieki paspējuši pastrādāt arī citus noziegumus.

Pēc Valsts policijas lūguma Nacionālo bruņoto spēku nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība otrdien sniegs atbalstu apkārtnes apsekošanai saistībā ar uzbrukumu spēļu zālei Jēkabpilī.

Kādēļ armijas munīcijas neitralizētāji otrdien iesaistīti Jēkabpils apkārtnes apsekošanā, Velšs pagaidām nezināja teikt, taču uzsvēra, ka noziedznieku aizturēšanā iesaistīti visi iespējamie resursi, pat Ieslodzījuma vietu pārvaldes divi kinologi.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") pēc Jēkabpils traģiskajiem notikumiem sola skarbas pārmaiņas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē, tostarp specvienībā "Alfa".

Mūrniece uz dienesta pārbaudes laiku no pienākumu pildīšanas atstādinājusi Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Intu Ķuzi.

Jau vēstīts, ka otrdienas rītā apšaudē spēļu zālē Jēkabpilī gājis bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Četri no uzbrucējiem spēļu zālei Jēkabpilī ir policijas darbinieki - divi no specvienības "Alfa", bet divi savulaik strādājuši policijā Tukumā.

Traģiskajā uzbrukumā Jēkabpils spēļu zālei iesaistītie policisti - brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi - agrāk tiesājušies par palikšanu policijas dienestā un abi nonākuši uz apsūdzēto sola.

Pāvels Hristoforidi 2009.gadā reģionālās reformas dēļ tika atvaļināts no Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes. Viņš lēmumu par atvaļināšanu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā, un tiesa Iekšlietu ministrijai uzdeva atjaunot Pāvelu dienestā līdzvērtīgā amatā un viņam izmaksāt kompensāciju par darba piespiedu kavējuma laiku.

Spriedumu Iekšlietu ministrija nepārsūdzēja, un tas ir stājies spēkā, aģentūra BNS noskaidroja tiesā.

To, vai viņš kādu amatu ieguva, precīzi neizdevās noskaidrot, jo policijā to nekomentē. Tomēr Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atrodamā deklarācija, kuru iesniedz, stājoties amatā, 2010.gada 1.decembrī liecina, ka Pāvels kā amatu norādījis patruļdienesta rotas kartībnieka amatu Zemgales reģiona pārvaldē.

Pāvelam un Denisam līdz Jēkabpils notikumiem jau bijusi saķeršanās ar Krimināllikumu. Abi apsūdzēti par kukuļņemšanu.

Lietā ir vēl divi apsūdzētie. Krimināllietu 15.martā skatīs Jelgavas tiesā, aģentūra BNS noskaidroja tiesā.

Valsts policijas Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs aģentūrai BNS pastāstīja, ka patruļdienesta darbinieks Deniss Hristoforidi iepriekš ierosinātas krimināllietas dēļ ticis atstādināts no amata.

"Viņš bija patruļdienesta darbinieks, kas bija dislocēts Tukumā, tā ka viņš skaitās šeit dislocētā patruļdienesta štatos, bet ir atstādināts kriminālprocesa ietvaros," informēja Bahs.

Pašreizējais Tukuma iecirkņa priekšnieks zinot, kādi abi brāļi izskatoties, taču viņu raksturojumu nevarot sniegt.

Arī Deniss, tāpat kā brālis, paspējis tiesāties ar policiju par savu amatu. Aģentūra BNS noskaidroja, ka Zemgales apgabaltiesa 2004.gada decembrī skatīja Denisa Hristoforidi prasību pret Valsts policiju par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā.

Zemgales apgabaltiesa toreiz nosprieda prasību noraidīt pilnīgi un izbeigt tiesvedību Denisa prasībā par atjaunošanu dienestā.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības pārstāvis Armands Melnalksnis, kura pārstāvētā arodbiedrība iepriekš publiski pārstāvēja abus brāļus un par viņu nedienām izplatīja preses paziņojumus, aģentūrai BNS teica, ka Deniss, mācoties policijas skolā, esot bijis centīgs un ļoti rūpīgi mācījies. Vīrietim esot ģimene un bērns. Policists, lai nopelnītu papildu naudu, esot veicis arī dzīvokļu remontus.

Savukārt Pāvilu viņš zinājis nedaudz mazāk, lai gan arodbiedrība viņu pārstāvējusi tiesā pret Iekšlietu ministriju. Melnalksnis sacīja, ka materiālos likumsargs esot raksturots pozitīvi.

2009.gada septembrī Neatkarīgā policistu arodbiedrība, kurā tolaik darbojās Melnalksnis, izplatīja presei paziņojumu par to, ka arodbiedrības rīcībā nonāca videoieraksts no Tukuma policijas iecirkņa dežūrdaļas videonovērošanas kameras, kurā redzams, ka tā paša gada augustā kāda persona ar kāju sper citai personai pa muguru.

Arodbiedrība apgalvoja, ka cietušais ir Tukuma rajona policijas pārvaldes darbinieks Deniss Hristoforidi, bet miesas bojājumu izdarītājs esot šīs pašas policijas iestādes ceļu policijas priekšnieks Jānis Vancāns.

Hristoforidi, kā arī policijas darbinieks Raitis Pastors, tika aizturēti it kā par to, ka pieprasīja un pieņēma 100 eiro lielu kukuli no autovadītājas.

Nākamreiz arodbiedrība par Hristoforidi presei izplatīja paziņojumu pērn novembrī saistībā ar Pāvela daļēji uzvarēto tiesas prāvu pret Iekšlietu ministriju.

Jau vēstīts, ka otrdienas rītā apšaudē spēļu zālē Jēkabpilī gājis bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Četri no uzbrucējiem spēļu zālei Jēkabpilī ir policijas darbinieki - divi no "Alfas", bet divi savulaik strādājuši policijā Tukumā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais