Suteneri Latvijā sākuši slēpties zem apsardzes firmu vai dzīvokļu īpašnieku aizsega

Mainījusies suteneru darbības forma Latvijā - ja deviņdesmitajos gados šo biznesu atklāti kontrolēja bandītiski grupējumi, tad nu suteneri slēpjas zem apsardzes firmām vai arī noslēdz īres līgumus par dzīvokļu telpām, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz prostitūtu teikto.

Prostitūtas atzīst, ka tādos gadījumos reizi mēnesī atbrauc tā sauktais dzīvokļu īpašnieks jeb suteners un paņem par katru dienu pienākošos 20 latus.

Policija arī norāda, ka cilvēktirdzniecību un meiteņu aizvilināšanu uz ārzemēm patlaban Latvijā aizstājis prostitūcijas uzplaukums. Naudas apgrozījums gada laikā prostitūcijā pārsniedzot 60 miljonus latu.

Lai izjauktu suteneru darbību policija sākusi jaunu metodi – grupējumu vadītajiem tiek veikti nenomaksāto nodokļu uzrēķini. Diviem jau uzrēķināti pāri par simts tūkstošiem latu, trijiem - pārdesmit tūkstoši.

Arī pērnā gada nogalē aizturēti vairāki suteneru grupējumi, tajos iesaistīti arī taksisti un populāru viesnīcu apsargi. Viens no grupējumiem vairāk nekā desmit cilvēku sastāvā aizturēts Rīgā, kādā Krasta ielas dzīvoklī, kas bijusi grupējuma bāze, no kuras meitenes pēc pieprasījuma izsūtītas uz adresēm. Pieraksti liecina, ka prostitūtas pa vakaru nopelnījušas līdz pat 270 latiem. Grupējums pirms tam darbojies arī zem skaistumkopšanas salona "Oāze" Elizabetes ielā aizsega.

Turklāt "Pantēra" nav vienīgais pēdējā laikā par šo rūpalu aizturētais grupējums - novembrī kriminālvajāšanai par sutenerismu tika nodoti 17 cilvēki, norāda raidījums. Suteneru grupā bija taksisti un adminstratori, kas pieņem zvanus un izsūta meitenes, kā arī viesnīcas "Reval Hotel Latvija" apsargi.

Kopumā pagājušajā gadā par sutenerismu ierosināti seši kriminālprocesi. To, kas drošības ziņā kontrolē daudzos prostitūtu dzīvokļus Latvijā, policijai ziņu nav. Latvijas likumdošana atļauj nodarbošanās ar prostitūciju dzīvoklī, ja tajā strādā tikai viena prostitūta.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais