Par ebreju kapu apgānīšanu aizturēta krievu skinhedu grupa

© Valsts Policija

Valsts policija (VP) kopā ar Drošības policiju (DP) uz aizdomu pamata par pērnā gada nogalē notikušo Jauno ebreju kapu apgānīšanu aizturējusi trīs krievu valodā runājošus jauniešus, kuri dzimuši 1991., 1994. un 1995.gadā.

Policijas pārstāvji žurnālistus ceturtdien informēja, ka aizturētie ir skinhedu kustības atbalstītāji, kuri pastiprināti interesējušies par nacismu, piemēram, simboliem un literatūru. Noskaidrojies, ka kapus apķēpājis viens no jauniešiem, bet pārējie tiek uzskatīti par līdzdalībniekiem. Jaunieši noziegumu varētu būt īstenojuši, pieskaņojoties laikam, kad ebreji svin savus reliģiskos svētkus.

VP Rīgas reģiona priekšnieks Ints Ķuzis pastāstīja, ka VP un DP jau pēc nozieguma izdarīšanas tā atklāšanai pievērsās ļoti nopietni, līdz trešdien kopīgā operācijā puiši no Pārdaugavas aizturēti.

Policija veikusi kratīšanas un tajās atsavinājusi daudz priekšmetu, ar kuriem var nodarīt miesas bojājumus, - pneimatiskos ieročus, nažus, kastetes, beisbola vāli, ķēdes, āmuru, granātai līdzīgu priekšmetu un pat nacistu ordeņus.

DP priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis pastāstīja, ka grupējumu vienojis naids pret reliģiju visdažādākajās izpausmes. Puiši DP redzeslokā bija nonākuši jau pērnā gada vasarā ar savu pastiprināto interesi par nacisma ideoloģiju, taču nebija aizdomas, ka viņi būtu iesaistīti noziegumos.

Aizturētie, kā jau līdzīgi skinhediem, narkotikas un alkoholu nelietojuši, bet nodarbojušies ar fiziskiem treniņiem sporta laukumos. 1991.gadā dzimušais jaunietis, kurš arī tiek uzskatīts par grupējuma līderi, mācījies vakarskolā. 1995.gadā dzimušais puisis 9.klasi nav pabeidzis, bet viņa biedrs izglītojies individuālā valsts programmā. Puiši nākuši no vidusslāņa ģimenēm.

Par piederību skinhedu kultūrai liecinājušas arī jauniešu frizūras un apģērbs.

Grupējums par lielu pārsteigumu likumsargiem ievērojis stingru konspirāciju, bet speciāla nosaukuma grupai nav bijis. Informāciju par interesējošo ideoloģiju jaunieši varētu būt smēlušies no Krievijas nākušā literatūrā.

Policijai ir aizdomas, ka kapu apgānīšana nav vienīgais noziegums grupējuma kontā, jaunieši varētu būt pastrādājuši noziegumus, kas vērsti pret citādi domājošiem cilvēkiem un viņu īpašībām.

Arī Ķuzis uzsvēra, ka jaunieši aizturēti faktiski "savas ideoloģijas darbības sākumā".

Jau vēstīts, ka pērn naktī no 7. uz 8.decembri Rīgā tika apgānīti Jaunie ebreju kapi, uz 89 kapu pieminekļiem uzzīmējot kāškrustus. Policija par kapos notikušo sāka kriminālprocesu pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu un kapa un līķa apgānīšanu.

Pēc dažām dienām naktī uz 13.decembri tika apķēpāts arī ievērojamā ebreju glābēja Žaņa Lipkes piemiņas akmens, tomēr šajā gadījumā nekāda simbolika uz piemiņas akmens netika attēlota.

Svarīgākais