Pagarināti disciplinārlietu izmeklēšanas termiņi pret KNAB priekšnieka vietniekiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pagarināti disciplinārlietu izmeklēšanas termiņi pret abiem KNAB priekšnieka vietniekiem - Alvi Vilku un Jutu Strīķi.

Pašlaik KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis ir prombūtnē, tāpēc disciplinārlietu ar savu rezolūciju Strīķei pagarinājis Vilks, bet Strīķe - Vilkam.

Izmeklēšanas termiņi abās disciplinārlietās ir pagarināti uz mēnesi - attiecīgi līdz 24.janvārim un 3.februārim.

Pret Vilku tika ierosināta disciplinārlieta par amatpersonas rīcības atbilstību biroja iekšējās kārtības noteikumu normām un Nacionālās drošības padomes lēmumam. Vilks jau iepriekš aģentūrai BNS apstiprināja, ka pirms kāda laika pret viņu sākta dienesta pārbaude. "Tā sākta par intervijā paustā viedokļa atbilstību Nacionālās drošības padomes sēdē lemtajam," norādīja Vilks.

Toreiz viņš paudis viedokli, kāds ir viņa vērtējums par attiecībām biroja iekšienē. Pēc intervijas Vilka kabinetā esot ieradušies arī KNAB Iekšējās drošības nodaļas pārstāvji, kuri nesekmīgi meklējuši diktofonu ar intervijas tekstu.

Disciplinārlieta pret Strīķi ierosināta par interviju sniegšanu vairākiem medijiem, piemēram, raidījumiem "Nekā personīga", "Bez cenzūras", bez saskaņošanas ar KNAB priekšnieku. Strīķei tiekot pārmesta biroja iekšējās darba kārtības noteikumu pārkāpšana attiecībā uz KNAB oficiālo viedokli.

Likums noteic, ka disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš ir mēnesis, taču pēc lietas izmeklēšanas komisijas lūguma biroja priekšnieks lietas izmeklēšanu var pagarināt līdz četriem mēnešiem. Ja ir nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija, tad lietas izmeklēšanu var pagarināt līdz gadam.

KNAB likums noteic, ka biroja amatpersonai par disciplinārpārkāpumu var piemērot šādus disciplinārsodus: piezīmi, rājienu, mēnešalgas samazināšanu, pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem un bargāko - atbrīvošanu no amata.

Jau vēstīts, ka konflikts KNAB novembrī uzjundījis ar jaunu sparu. KNAB darbinieki ar vairākām vēstulēm vērsušies pie premjera par Vilnīša rīcību, informēta arī Ģenerālprokuratūra.