Trešajā adventes svētdienā trīs ugunsgrēki no neuzmanīgi atstātām svecītēm

Aizvadītajā diennaktī Latvijā neuzmanīgi atstātas svecītes adventes vainagos izraisījušas trīs ugunsgrēkus, aģentūra BNS noskaidroja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Visi trīs ugunsgrēki bijuši salīdzinoši nelieli, taču glābēji atkārtoti aicina sveces vainagos dedzināt uzmanīgi. Neuzmanīgi atstātu svecīšu dēļ Rīgā izcēlušies divi ugunsgrēki - Ezermalas ielā un Maskavas ielā, savukārt trešais ugunsgrēks bijis Rēzeknē.

Pavisam aizvadītajā diennaktī Latvijā, kad tika atzīmēta trešā advente, reģistrēti 10 ugunsgrēki, bojāgājušo nav bijis. Četri ugunsgrēki bijuši Rīgā. Septiņas reizes VUGD veicis glābšanas darbus, bet divas reizes glābēji maldināti. Ugunsgrēkos cietis viens cilvēks - nelielā ugunsgrēkā Rīgā, Lidoņu ielā, viegli ar dūmiem saindējies kāds 10 gadus vecs bērns. Šī ugunsgrēka iemesls - īssavienojums elektroinstalācijā.

VUGD statistika liecina, ka ka ik gadus tiek reģistrēti 15 ugunsgrēki, kuru iemesls ir bez uzraudzības atstātās sveces. Turklāt šādas ugunsnelaimes notiek gan dzīvojamās telpās, gan sabiedriskās ēkās un darba kabinetos.

Statistika liecina, ka pirmie ugunsgrēki tiek reģistrēti jau pirmajā adventē. Taču ar katru nedēļu ugunsgrēku skaits pieaug. Tas izskaidrojams ar to, ka sākumā cilvēki pievērš nepieciešamo uzmanību, bet jau vēlāk iedegtās sveces tiek atstātas bez uzmanības. Turklāt no dabas materiāliem gatavotie vainadziņi siltajās telpās izžūst un ātrāk var aizdegties.

Vainagi pārsvarā ir gatavoti no degošiem materiāliem, tādēļ cilvēkiem, kuri paši gatavo rotājumus, vajadzētu iegādāties īpaši vainagiem domātus svečturus, kas, izdegot svecei, pasargās vainagu no aizdegšanās.

Pirmssvētku noformējumā izmantojot elektrisko spuldzīšu virtenes, ugunsdzēsēji iesaka izlasīt instrukcijas, uzmanību pievēršot arī tam, vai šie rotājumi ir paredzēti lietošanai ārā vai tikai telpām.

Svarīgākais