Narkologs: krīzes iespaidā Latvijā pieaug narkotiku patēriņš

Krīzes ietekmē Latvijā pieaug narkotiku patēriņš, un popularitātes ziņā pirmo vietu ieņem sintētiskās narkotikas, aģentūrai BNS atzina narkologs Jānis Strazdiņš.

Komentējot Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) nesen veikto pētījumu, kurā Latvija amfetamīnu un "extasy" izplatības ziņā ierindojas pirmajā četriniekā Eiropā, Strazdiņš sacīja, ka sintētiskās narkotikas sākušas dominēt ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, pat reģionos, kur līdz šim populārākā narkotika bija heroīns.

Narkologs uzsvēra, ka pēdējie publicētie narkotiku izplatības rādītāji nav glaimojoši Latvijai un valsts diemžēl jau sāk izcelties uz Eiropas fona. Tas skaidrojams ar pēdējos gados būtiski samazinātajiem profilakses pasākumiem. Krīzes iespaidā likvidēts Rīgas Atkarības profilakses centrs, iekļaujot to Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļā. Kā atsevišķa institūcija likvidēta arī Veselības veicināšanas valsts aģentūra, turklāt nākotnē tiekot izskatīta iespēja likvidēt Valsts policijas Narkotiku apkarošanas centru.

Šo reformu dēļ narkomānijas profilakse ir stipri sašaurināta un narkotiku patēriņš Latvijā pieaug. "Pūķis ceļ savu galvu," teica Strazdiņš.

Narkologs norādīja, ka bieži vien amfetamīnu un "extasy" lietotāji sākumā smēķējuši marihuānu, bet pie sintētiskajām narkotikām nonākuši jaunu izjūtu meklējumos. Turklāt šīm narkotikām ir liels reklāmas pastiprinājums - tās tiek reklamētas kā dizaina, diskotēku narkotikas, tās parasti ir maigos pasteļtoņos un glītā iepakojumā.

Par Ministru kabineta nesen akceptēto narkotiku apkarošanas stratēģiju Strazdiņš teica, ka to īstenot būs iespējams tikai tad, ja šim mērķim tiks piešķirti attiecīgie līdzekļi - bez naudas nekādu uzlabojumu nebūs. Tādēļ narkologs uzsvēra, ka valdībai un Saeimai būtu ļoti jāpiedomā pie šā jautājuma.

Jau vēstīts, ka EMCDDA pētījumā par 2010.gada situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā konstatēts - 4,7% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem ilgstoši lieto "extasy", bet pēdējā gada laikā to ir darījuši 1,5%. Savukārt amfetamīnu Latvijā vecuma grupā no 15 līdz 34 gadiem lieto 6,1% iedzīvotāju. Abi šie rādītāji ir ceturtie lielākie Eiropā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais