Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Velosipēds jāreģistrē visiem

ŠAJĀ VASARĀ policija apsekos velo novietnes un veiks velo drošības novērtējumu. © F64 Photo Agency

Vasarā būtiski pieaug velosipēdu zādzības publiskās vietās – pie veikaliem, pagalmos, pludmalē u.c. Tāpēc ir svarīgi atcerēties ne tikai par to drošu novietošanu, drošas slēdzenes izvēli, bet arī par reģistrāciju, lai pēc tam būtu vieglāk atrast nozagto velosipēdu.

Par velosipēdu reģistrāciju un drošību vasaras laikā informēja Valsts policijas (VP) pārstāvis Andis Rinkevics. Aprīli sociālo mediju vidē veikta aptauja par cilvēku paradumiem velosipēdu reģistrēšanā, kurā piedalījās 900 respondentu, no kuriem 25% atzina, ka nav reģistrējuši velosipēdu, un 31% atzina, ka viņiem ir slinkums to darīt.

Latvijā velo reģistrācija ir brīvprātīga, taču, reģistrējot velosipēdu, tas var palīdzēt identificēt nozagto, pierādīt īpašumtiesības un zaglim to būtu grūtāk pārdot. Daudzos zādzību gadījumos cietušie nespēj raksturot savu velosipēdu, tāpēc A. Rinkevics aicināja uzņemt selfiju ar velosipēdu, jo tādā veidā gan policijai, gan īpašniekam to būs vieglāk atrast.

Īpaši uzmanīgi ir jābūt tiem velosipēdu pircējiem, kuri nepērk veikalā, bet gan caur ss.com vai sociālajiem medijiem. Šādi lielākā daļa velosipēdu nav reģistrēti, un līdz ar to pircējs pakļauj sevi riskam, nopērkot zagtu velosipēdu.

CSDD sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors informēja, ka pašlaik ir reģistrēti 45 tūkstoši velosipēdu un katru gadu par 6-7 tūkstošiem reģistrāciju skaits pieaug. Velosipēda reģistrācija interneta vidē aizņem tikai 15 minūtes un izmaksā 0,91 eiro. Iespējams arī pieteikt velosipēda uzlīmes nosūtīšanu pa pastu, kas izmaksās 1,92 eiro.

«Pavisam vienkārši, divi trīs klikšķi, saņemsiet uzlīmi, un jūsu velosipēds būs lielākā drošībā,» J. Aizpors aicināja reģistrēt velosipēdus CSDD mobilajā aplikācijā var mājaslapā.