Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesā par narkotiku iegādāšanos; spriedums - 90 stunu piespiedu darbs

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Uz 90 stundām piespiedu darba un ar Valsts probācijas dienesta uzraudzību uz diviem gadiem ir notiesāts kāds 34 gadus vecs Gulbenes novada iedzīvotājs par to, ka viņš 27. janvāra vakarā Tilžā, ceļu krustojumā, no nenoskaidrotas personas par 20 eiro bija pircis vienu gramu amfetamīna paša lietošanai.

Spriedumu lietā tiesa paziņoja 4. septembrī. Vīrietis savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. Saskaņā ar apsūdzību vīrietis polimēra maisiņa iesaiņojumā patiesībā iegādājies nevis vienu gramu amfetamīna, bet aptuveni tikai 0,4665 gramus iedzeltena, graudaina pulvera, kurā bija 18 procentu (0,084 grami) amfetamīna.

Gulbenes rajona tiesā regulāri izskata kriminālapsūdzības par narkotiku iegādi, kā arī glabāšanu personiskai lietošanai vai piedāvāšanai citiem.

14. septembrī tiesa paziņoja spriedumu trim vīriešiem, kuri bija apsūdzēti par amfetamīna iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu personiskas lietošanas nolūkā. Apsūdzētie ir 1992., 1991. un 1986. gadā dzimuši vīrieši. Pirmajam noteikts 84 stundu piespiedu darbs un probācijas uzraudzība uz vienu gadu, otram - 40 stundu piespiedu darbs un probācijas uzraudzība uz diviem gadiem, vienu mēnesi un desmit dienām (jo vīrietis jau ir saukts pie kriminālatbildības citā lietā, un sodi tika saskaitīti), bet pēdējam piespriests nosacīts sods uz maksimālo laiku - četriem gadiem un sešiem mēnešiem ar četru gadu un sešu mēnešu pārbaudes laiku. Notikums, par kuru tika tiesāti vīrieši, ir risinājies Gulbenes novada teritorijā 2016. gada martā. 25 gadus vecs vīrietis piezvanījis 26 gadus vecam paziņam un interesējies, kur var dabūt narkotikas. Tas apsolījies palīdzēt un sazinājies ar 31 gadu vecu paziņu. Abi jaunākie vīrieši devušies ceļā. Viens palicis vaktēt uz stūra, otrs ar 100 eiro devies pie 31 gadu vecā vīrieša. Rezultātā abi gados jaunākie narkotiku cienītāji bija tikuši pie 3,33 gramiem amfetamīna. Policija par notiekošo bija informēta un aizturēja trijotni. Līdz narkotiku lietošanai viņi netika.

13. jūlijā tiesa paziņoja spriedumu 20 gadus veca jaunieša apsūdzībā par 44,3704 gramu izžāvētas marihuānas iegādāšanos, glabāšanu pie sevis un pārvadāšanu pārdošanas nolūkā.

Noteiktais sodamērs - divi gadi nosacīti ar divu gadu un trīs mēnešu pārbaudes laiku, kurā nedrīkst izdarīt jaunus noziegumus, kā arī ir jāpilda Valsts probācijas dienesta noteiktie nosacījumi. Kā vainu mīkstinošu apstākli tiesa ņēma vērā to, ka jaunietis savu vainu atzīst un nožēlo. Apsūdzētais pats pēdējā vārdā pauda, ka viņam pēc konstatētā pārkāpuma jau gandrīz gadu vairs nav bijis nekādu darīšanu ar narkotikām un kriminālo pasauli. Viņš arī sacīja, ka nekādas narkotikas nelieto un nebaidās iziet jebkuru medicīnisko pārbaudi, kas to var apliecināt. Šobrīd jaunietis strādā un naudu vēlas pelnīt tikai legāli.

No apsūdzības izriet, ka jaunietis viņam inkriminētās pretlikumīgās darbības ir veicis pagājušā gada nogalē. Līdz šim viņš nekad nav bijis krimināli sodīts.

Krimināllikums par narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.