Lejasciema iedzīvotāji satraukti - pagastā nošauti vairāk nekā 10 baložu

© Ilustratīvs attēls

"Šis putns taču tiek uzskatīts par miera simbolu," sašutusi ir lejasciemiete Daina Ābrama. Aculiecinieks viņai stāstījis, ka pagājušās nedēļas nogalē pagastā kādā īpašumā nošauti vairāk nekā 10 baložu.

"Ja lauku baloži tiek šauti ārpus oficiāli noteiktā medību kalendāra laika, tās viennozīmīgi ir uzskatāmas par malumedībām neatkarīgi no tā, kurā vietā notiek, un par to ir jāziņo," atbild akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" Ziemeļaustrumu mežniecības inženieris medību jautājumos Laimonis Kļaviņš.

Viņš arī norāda, ka noteiktajā laika periodā lauku baložus persona var medīt savā īpašumā, ja ir mednieks un ja medību tiesības nav nodotas citam (kādam no medību kolektīviem). Lauku baloži skaitās nelimitētie medījamie dzīvnieki.

Medību sezonas beigās mednieka pienākums ir mežniecībā nodot atskaiti par veiktajām medībām.

Latvijas Mednieku asociācijas publiskotajā medību kalendārā (saskaņā ar Ministru kabinetā 2014.gada 22.jūlijā apstiprinātajiem "Medību noteikumiem") teikts, ka lauku baloži (latīniski - "columba palumbus") ir medījami dzīvnieki laikā no 1.augusta līdz 15.novembrim.

Lauku baložu gaļu var gatavot un lietot uzturā. Slavenais Rīgas pavārs Mārtiņš Rītiņš publiski ir paudis, ka baložu gaļai piešķir pirmo vietu, salīdzinot ar citiem medījamajiem putniem. Baloža gaļu izcilā pagatavojumā var baudīt smalkākajos restorānos. Ielūkojoties tālā pagātnē - ēģiptiešu un bibliskajos tekstos -, redzams, ka baloži jau izsenis izmantoti gan pārtikā, gan reliģiskajās ceremonijās. Taču ir svarīgi atšķirt lauku baložus, kas dzīvo brīvā dabā, no baložiem, kuri mitinās cieši blakus cilvēkam un tā izraisītajam piesārņojumam. Pēdējos baložus mēdz saukt arī par žurkām ar spārniem. Kā atzinuši pētnieki, baloži kā sūklis uzņem apkārtējās vides piesārņojumu.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.