Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

IEDZĪVOTĀJI ŠAUSMINĀS: Nodeg māja, kurā pavasarī mīklainos apstākļos gāja bojā jaunieši

Velēnā iedzīvotāji šausminās, ka nav pagājis pat pusgads un atkal jau vienā un tajā pašā lauku sētā nelaime – māja nodegusi! Namatēva Daiņa Mazuļa brālis Kārlis (attēlā) un mamma saka – viņi klačās neklausoties, Dainim tic un pārdzīvo par viņa nelaimēm © Monika Sila

Naktī uz 11. oktobri Lizuma pagasta Velēnā nodega lauku māja, kas pieder 47 gadus vecajam Dainim Mazulim. Viņa vārds sabiedrībā plaši izskanējis sakarā ar nelaimi, kas šīs pašas viensētas teritorijā notika pirms pieciem mēnešiem. 6. maija naktī ūdens kubulā miruši no elektrotraumas tika atrasti divi jaunieši – 19 gadu vecs puisis un 21 gadu veca meitene – beigts kaķis un lampa.

Bojā gājušie jaunie cilvēki bija D. Mazulim tuvi cilvēki - viņa dēls un draudzene, kuru dzīvības it kā esot apdrošinātas par lielām summām. Izmeklēšana sakarā šo mīklaino gadījumu vēl nav beigusies, taču uzsākts ir atkal jauns kriminālprocess. Šoreiz - lai noskaidrotu viensētas ugunsgrēka izcelšanās iemeslus.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, izsaukums sakarā ar ugunsgrēku lauku viensētā Velēnā saņemts 11. oktobrī pulksten 3.38. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka koka dzīvojamā māja deg 105 kvadrātmetru platībā un tai iebrucis jumts. Pulksten 5.23 ugunsgrēks lokalizēts, bet pulksten 8 vēl turpinājās tā likvidācijas darbi. Cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši. Emocionāli slikti kļuvis kādai sievietei, redzot mājas degšanu.

Savāda gaisma logā

Otrdien notikuma vietā laikraksts novēroja, kā vietas apskati un fiksēšanu veic Valsts policijas pārstāvji. Paša saimnieka Daiņa Mazuļa mājās nebija, taču tur atradās un liecības policijai sniedza saimnieka māte un Daiņa vecākais brālis Kārlis. Viņš laikrakstam saka, ka viennozīmīgi ir notikusi ļaunprātīga dedzināšana, arī māte uzsver - mājas skursteņi pavasarī bijuši tīrīti, nekādas elektroierīces, izņemot ledusskapi, nav bijušas ieslēgtas. Ugunsgrēka izcelšanās brīdī abi atradušies šajā ēkā kopā ar Daini, jo māte un brālis atbraukuši palīgā savam radiniekam novākt dārzā rudens ražu. Kā pierādījumu tam varēja novērot līdz pusei novākto burkānu vagu turpat netālu no degušās mājas. Liktenīgajā naktī uz 11. oktobri pēc talkas dārzā un maltītes visi atpūtušies, mamma gulējusi, brāļi bijuši katrs savā istabā. Neviens no trijiem istabā nav jutis nekādu dūmu smaku. Māte pamodusies no tā, ka logā pamanījusi savādu gaismu. Esot pamats domāt, ka aizdegšanās ir sākusies no mājas ārpuses. Vispirms aizdedzies mājas viducis, stūris, tad pa vējam uguns pārnesusies, un beidzot liesmas pārņēmušas visu ēku, sākušies nogruvumi un dedzis jau arī no mājas apakšas.

Vai ļaunprātība pret īpašumu?

Laikraksts sazinājās ar D. Mazuli, kurš arī uzskata - pagaidām nenoskaidrotas personas ir pastrādājušas ļaunprātību pret viņa īpašumu. Pēc saimnieka domām, aizdegšanās ir sākusies no jumta. Viņš notikušajā līdzvaino plašsaziņas līdzekļus, uzskatīdams, ka ir notikusi «tautas sakacināšana», bez reāliem pierādījumiem izsakot aizskarošus minējumus par D. Mazuļa lomu divu jauniešu nāvē. Bijuši gadījumi, kad viņam tieši acīs jautājuši, vai varot mierīgi naktīs gulēt. D. Mazulis nemaz nebrīnītos, ja viņu kāds mēģinātu nomētāt ar akmeņiem.

«Reāli, saskaroties ar cilvēkiem, apstiprinās, ka viņi tiešām ir «uzvilkti». Tie, kuri mani pazīst, vienkārši ir šokā no tik diametrāli pretrunīgas informācijas. Tie, kuri mani nepazīst, vai tie, kam neesmu izdabājis, rokas rīvē,» saka D. Mazulis un uzsver, ka ne par vienu santīmu nav apdrošinājis ne tikko nodegušo māju, ne pirms pieciem mēnešiem viņa īpašumā no elektrotraumas bojā gājušos divus jauniešus. «Ja nu atkal manā vietā kāds kaut ko dara. Bet nu man nav zināms neviens apdrošināšanas gadījums,» saka D. Mazulis. Vēl viņš uzsver: «Māja nodega? Šitais ir sīkums! Kaut vai tā būtu miljonu vērta! Bet tā ir tikai manta. Iepriekš dzīvi cilvēki aizgāja postā!»

Ar izstieptu roku neies

Māja, kura Velēnā nodegusi, bija arī faktiskā D. Mazuļa dzīvesvieta. Zaudējis jumtu virs galvas, viņš negrasoties iet uz pašvaldību ar izstieptu roku. D. Mazulis stāsta, ka viņa dzīve tagad ir saistīta arī ar Rīgu, jo pazīstams mācītājs esot uzaicinājis pie sevis strādāt ar vārdiem: «Es jau zinu, ka visa pasaule tev netic, bet es tevi pazīstu un tāpēc tev uzticos.» Par savu draudzi D. Mazulis uzskata Jehovas lieciniekus.