Rīgas ebreju vidusskolā skolēni pirms eksāmena vieglprātīgi un sabijušies

© F64 Photo Agency

Šodien savu pirmspēdējo - matemātikas - eksāmenu visā Latvijā kārtoja devīto klašu skolēni. "Tādi sabijušies," skolēnus raksturo novērotājs no 84. vidusskolas, skolotājs Māris Gulbis, lai gan paši skolēni pēc pārbaudes darba pirmās daļas stāsta, ka eksāmens esot bijis vieglāks, nekā cerēts un īpaši cītīgi tam gatavojušies nemaz neesot.

Līdzīgi par eksāmenu saka arī 12. klases skolnieces Valda un Bella, kuras šodien kā izvēles eksāmenu kārtoja Ebreju nacionālo kultūru. Visā valstī šo eksāmenu kārto tikai septiņas skolnieces un visas ir klasesbiedrenes. Atbildot uz jautājumu kādēļ izvēlējās kārtot šo eksāmenu, abas meitenes stāsta, ka savu nākotni plāno saistīt ar ebreju kultūru: Valda vēlas organizēt ebreju nometnes, bet Bella apsver iespēju dzīvi turpināt Izraēlā.

Abi eksāmeni noritējuši bez starpgadījumiem, arī skolēni eksāmenos uzvedoties kārtīgi un uzrunāti noliedz, ka kāds būtu piedāvājis pirkt atbildes: "Mēs nemaz nepirktu," viņi saka. "Eksāmeni nav tik grūti." To apliecina arī Rīgas Ebreju vidusskolas augstie rezultāti iepriekšējos gados: direktora vietniece Milda Dirnēna ar lepnumu stāsta, ka skola jau vairākus gadus stabili turas starp Rīgas top 10 vidusskolām centralizēto eksāmenu vērtējumu ziņā.

Jautāta kā skaidrojamas skolēnu labās sekmes, Milda Dirnēna atbild, ka skolā ir neparasti cieša sadarbība starp vecākiem, skolēniem un skolotājiem, jo nelielā skoliņa (Rīgas Ebreju vidusskolā mācās tikai 226 audzēkņi) darbojas gandrīz kā kultūras centrs: lai arī mācību iestāde nav reliģioza, tajā regulāri tiek svinēti dažādi ebreju svētki, kuru svinēšanā iesaistās bērnu vecāki.

Kad skola pirms trim gadiem no Juglas pārvākusies uz savu jauno adresi Miera ielā 62, bijušas bažas, ka varētu rasties nepatīkami skandāli, tomēr ar vietējiem viņi sadzīvo draudzīgi - to apliecina tas, ka Ebreju vidusskolas skolēni un viņu kaimiņi - Rīgas Vingrošanas skolas audzēkņi - dala vienu un to pašu sporta laukumu, kas tāpat kā skola iekārtots un modernizēts ar globālu ebreju organizāciju finansiālu atbalstu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais