Iespēja saņemt stipendiju studijām Japānā

Latvijas studentiem un jauniešiem ir iespēja pieteikties Japānas valdības stipendijām 2014. gadam, informē Japānas vēstniecībā.

Kopumā tiek piedāvātas četras stipendijas: pirmā pusotru gadu ilgā stipendija ar nosaukumu Pētniecība piedāvā veikt pētījumu par paša izvēlētu tēmu kādā no Japānas universitātēm; pirmie seši mēneši paredzēti japāņu valodas apguvei. Pretendentiem jābūt dzimušiem pēc 1979. gada 2. aprīļa, var pieteikties gan augstskolas pēdējā kursa studenti, gan personas ar jau iegūtu augstāko izglītību.

Stipendijas pretendentiem jākārto testi angļu un japāņu valodā. «Japāņu valodas zināšanas nav obligātas, bet japāņu valodas testā jāpiedalās. Tas ir izvēles tests (tiek piedāvāti četri atbilžu varianti), kuru var aizpildīt arī, valodu nezinot. Tiem, kuri japāņu valodu nezina, šis tests ir formāls, viņi to pabeidz pāris minūtēs. Tie, kuri zina japāņu valodu, var šajā testā dabūt papildu punktus, tomēr tas nenozīmē, ka japāņu valodas nezinātājus mēs vērtētu zemāk. Reizēm viņi, vērtējot kopumā, izrādās pārāki par Japāņu valodas zinātājiem un tiek rekomendēti stipendijas saņemšanai,» skaidro Japānas vēstniecības Latvijā pārstāve Zaiga StankevičaMača.

Savukārt tie, kas vēlas iegūt augstāko izglītību Japānā, var pieteikties piecus gadus ilgai stipendijai, bet četru gadu stipendija piedāvā iegūt tehnisko izglītību koledžā (piemēram, elektrotehnikas, mehāniskās inženierijas, materiālu inženierijas, jūras inženierijas, arhitektūras un civilās inženierijas jomā), trīs gadu stipendija paver iespēju iegūt profesionālo izglītību koledžā Japānā (piemēram, pavārmākslas, pedagoģijas, uzņēmējdarbības, tūrisma, mākslas un mūzikas jomā). Japāņu valodas zināšanas nav obligātas. Tās paredzēts apgūt pirmajā studiju gadā. Piesakoties kādām no pēdējām trīs nosauktajām stipendijām, pretendentiem jābūt dzimušiem laikā no 1992. gada 2. aprīļa līdz 1997. gada 1. aprīlim, jābūt pabeigtai vismaz 11. klasei, var pieteikties arī augstskolu pirmo kursu studenti. Stipendijas pretendentiem jākārto pārbaudes testi angļu valodā, matemātikā un citos priekšmetos, atkarībā no izvēlētās studiju jomas. Papildu informācija un pieteikuma anketas pieejamas Japānas vēstniecības mājaslapā (www.lv.embjapan.go.jp) un Japānas vēstniecībā Rīgā. Pieteikumu iesniegšanas termiņš: 6. jūnijs. Pārbaudes testi pētniecības stipendijas kandidātiem plānoti 12. jūnijā, bet augstākās, tehniskās un profesionālās izglītības stipendiju kandidātiem tie paredzēti 13. jūnijā. Atlases 2. kārta – intervija – notiks 21. jūnijā.