Ārvalstu studenti vēlas runāt latviešu valodā

«Vēlos iemācīties latviešu valodu, lai varētu komunicēt ar pacientiem. Taču ne mazāk svarīga man šķiet pati valoda – tā varētu palīdzēt daudz labāk iepazīt vietējos iedzīvotājus,» saka Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) medicīnas students Henriks Mīre Īlers, kas Latvijā ieradies no Norvēģijas.

Līdzīga motivācija ir arī citiem studentiem, kas nolēmuši iesaistīties valodu pakalpojumu sniedzēja Skrivanek Baltic pirmprojektā Valodas institūts.

Ieguvumi ilgtermiņā

«Tādu vārdu salikumu kā korporatīvā sociālā atbildība mūsdienās izsaka ļoti bieži, taču Skrivanek Baltic vēlējās, lai šie nav tikai tukši vārdi, bet reāla darbība, tāpēc radās arī ideja par projektu Valodas institūts, kura mērķis ir veicināt latviešu valodas apguvi ārvalstu studentu vidū, atbalstot starpkultūru pieredzes apmaiņu un Latvijas valsts tēla veidošanu iebraucēju acīs. Lai arī studenti atzīst, ka Latvijā daudzi vietējie prot angļu valodu vai kādu citu svešvalodu, un viņi ar iedzīvotājiem var sarunāties kādā no tām, taču latviešu valodas pārzināšana, viņuprāt, komunikāciju veidotu vēl pilnvērtīgāku. Studenti uzskata, ka prasme runāt latviešu valodā viņiem palīdzēs labāk iepazīt Latviju, tās kultūru, cilvēkus. Turklāt gribas cerēt, ka mūsu valodas apguve kādam var kalpot par motivatoru palikt strādāt Latvijā arī pēc studiju beigām. Daži apmācāmie šādu ieceri ir izteikuši,» stāsta Skrivanek Baltic vadītāja Aiga Veckalne.

Apmāca 22 studentus

Viņa teic, ka cittautu studentu vidū populārākās mācību programmas Latvijā ir medicīna un inženierzinātnes, kas sakrīt ar jomām, kurās jūtams nozīmīgākais augsti kvalificētu speciālistu trūkums mūsu valsts darba tirgū. «Sekmīga ārvalstu studentu ilgtermiņa integrācija veicinātu jaunu profesionāļu piesaisti Latvijas darba tirgum nozīmīgajās ekonomikas nozarēs,» uzskata A. Veckalne.

Pirmprojektā iesaistījušies 22 RSU studenti no Vācijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Nīderlandes, kas Latvijā studē medicīnu. Apmācības sākās pagājušā gada novembrī un beigsies šā gada martā. «Tajās galvenais uzsvars ir iemācīt viņiem sarunāties latviešu valodā, gramatikai ir otršķirīga loma. Sākumā viņi apguva alfabētu, izrunu. Ar katru nodarbību viņu vārdu krājums paplašinās,» norāda A. Veckalne, piebilstot, ka ne visi uz pirmo nodarbību ieradušies kā baltas lapas – vienam vārdu krājums aprobežojās ar sasveicināšanās frāzēm, citiem zināšanas bija plašākas.

Uzrunās citas augstskolas

«Visiem ir liela motivācija iemācīties valodu, neraugoties uz studentu secinājumiem, ka mūsu valoda ir sarežģīta un, lai to iemācītos, jāpieliek daudz pūļu un gribasspēka. Šo apņemšanos studentiem palīdz saglabāt arī pasniedzēja, organizējot atraktīvas un dinamiskas mācības. Drīzumā viņiem notiks arī kultūras pasākums Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Tāpat plānota ekskursija uz Latvijas Okupācijas muzeju, par kuru studentiem ir liela interese,» teic Skrivanek Baltic vadītāja.

Tā kā pirmprojekta iestrādes ir veiksmīgas, uzņēmums plāno ārvalstu studentu apmācību turpināt, iesaistot arī studējošos no citām augstskolām.

«Prieks, ka latviešu valodu vēlas apgūt ne tikai šā projekta dalībnieki, bet arī citi iebraucēji, piemēram, pēdējā laikā novērojams, ka latviešu valodas kursus nolemj apmeklēt vidēja un augsta līmeņa vadītāji,» akcentē A. Veckalne.