Pedagogi: algu pieaugums pieticīgs

No šā gada 1. septembra skolotājiem atalgojums (zemākā mēneša darba algas likme) tiks palielināts par 10% jeb 25 latiem, bet pedagogi, kuri ieguvuši 4. vai 5. kvalitātes pakāpi, saņems arī piemaksas.

Skolotāji šo ziņu uztver ar dalītām jūtām: no vienas puses, gandarījums, ka vismaz beidzot algu jautājumā vērojamas pozitīvas pārmaiņas [pedagogu darba samaksa nav mainīta kopš 2009. gada], tomēr algu pielikumu raksturo kā ārkārtīgi pieticīgu.

Aglonas vidusskolas direktore, kā arī bioloģijas un ķīmijas skolotāja Lidija Šatilova teic: «10% algas pieaugums ir niecīgs, tomēr tas ir solis pareizajā virzienā. Domāju, ka ikvienam skolotājam būtu jāsaņem vismaz 400 latu, lai alga būtu adekvāta ieguldītajam darbs, jo šajā profesijā darbs nebeidzas ar stundu novadīšanu – ir jālabo vēl bērnu darbi, jāgatavojas nākamajai darba dienai.» Arī Auces vidusskolas fizikas skolotāja Ingrīda Kramiņa uzskata, ka, neskatoties uz darba samaksas pieaugumu, saņemtais atalgojums ir neatbilstošs veicamajiem darba pienākumiem, tomēr atzīst – labāk šāds pielikums nekā apaļa nulle. Arī viņas kolēģe Aina Laveiķe, kurai darba stāžs skolā ir vairāk nekā 30 gadu, ir gandarīta par šiem nelielajiem progresa solīšiem ceļā uz pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, tomēr uzsver, ka ne visiem skolotājiem bija iespēja iegūt kādu no pedagogu darbības kvalitātes pakāpēm.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktore Evija Papule gan akcentē, ka pedagogi, kuri vēlas celt savu kvalifikāciju un tādējādi arī pretendēt uz lielāku atalgojumu, to līdz 2014. gada jūnijam varēs vēl izdarīt. Pašlaik šādu iespēju izmantojuši vairāk nekā 23 000 skolotāju.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība norāda: «Mūsu sociālajā dialogā ar ministriju rastais risinājums nav arodbiedrības prasību pilnīga izpilde, bet gan esošo apstākļu kompromiss. Arodbiedrība turpinās aktīvi iesaistīties un ļoti rūpīgi sekos līdzi, lai pedagogu darba samaksas paaugstināšana neapstātos pie šobrīd sasniegtā un lai pēc iespējas ātrāk stātos spēkā caurspīdīga un godīga, izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu atalgojuma sistēma.»

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis norāda, ka šim gadam pedagogu algas palielināšanai būs nepieciešami 4,6 miljoni latu. Taču viņš uzsver, ka ministrija šo finansējumu nav lūgusi valdībai, bet gan atradusi no saviem līdzekļiem.

Runājot par atalgojuma palielināšanu pedagogiem, kuriem ir 3. kvalitātes pakāpe, ministrs norāda, ka vēlākais, kad viņiem atalgojums tiks palielināts par 10%, ir nākamā gada 1. septembris. Šā mērķa īstenošanai valdībai tiks lūgts piešķirt papildu finansējumu.

Līdz gada beigām ministrija apņēmusies izveidot pedagogu atalgojuma paaugstināšanas programmu nākamajiem diviem gadiem. «Tomēr tā neparedzēs mehānisku algu palielināšanos. Darba samaksa būs saistīta ar darba kvalitāti,» uzsver E. Papule.

***

Algu pieaugums no 1. septembra:

• Skolotājiem atalgojumu palielinās par 25 latiem

• Pedagogiem arī paredzētas piemaksas, piemēram, pedagogiem, kuri ieguvuši 4. kvalitātes pakāpi, piemaksa pie darba būs 8% jeb no 22 līdz 50 latiem, bet pedagogiem ar 5. kvalitātes pakāpi piemaksa būs 12% jeb no 32 līdz 72 latiem.

• Atalgojumu palielinās arī izglītības iestāžu vadītājiem atkarībā no izglītojamo skaita iestādē. Ja mācību iestādē izglītojamo skaits ir līdz 100 bērniem, iestādes vadītāja algu palielinās par 45 latiem, bet vietniekam – par 34 latiem. Ja mācību iestādē bērnu skaits ir no 1000 līdz 1200, atalgojumu direktoram palielinās par 60 latiem, bet vietniekam – par 42 latiem. Bet, ja mācību iestādē ir vairāk nekā 2600 bērnu, tad iestādes vadītājam no 1. septembra atalgojums tiks palielināts par 342 latiem, bet viņa vietniekam – par 240 latiem.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.