Izglītības ministrija izretina ierēdņus

Nākamnedēļ būs skaidrs Izglītības un zinātnes ministrijas reorganizācijas galīgais variants. Tās rezultātā diezgan būtiski izretinātas ministrijas vadošo ierēdņu rindas, kā arī mainīta struktūra.

«Pēdējos punktus iesāktajai reorganizācijai pieliksim nākamnedēļ, kad arī nosauksim jaunos amata pretendentus uz četrām vakantajām vietām, uz kurām vakar beidzās pieteikšanās: uz valsts sekretāra vietnieka – Izglītības departamenta direktora, valsts sekretāra vietnieka – Sporta un jaunatnes departamenta direktora, jaunizveidoto Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietnieka un Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieka valsts valodas politikā amatiem,» norādīja ministra preses sekretārs Reinis Tukišs.

Četru departamentu vadītāji turpmāk strādās IZM padotības iestādēs: Profesionālās izglītības un vidējās izglītības departamenta vadītājs Jānis Gaigals, Finanšu departamenta vadītāja Aiva Kenkle, Politikas koordinācijas departamenta vadītāja Dace Ratniece, Augstākās izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde.

Reorganizācijas dēļ 16 cilvēki atbrīvoti no darba, kā arī likvidētas 20 vakances, bet trīs darbinieki iesnieguši atlūgumu. Atlaistie IZM darbinieki savu līdzšinējo darbavietu jau ir pametuši, saņemot arī likumā paredzētās kompensācijas – kopumā 10 563 latus. Šī summa tika ņemta no IZM budžeta.

Samazināts arī departamentu skaits: no līdzšinējiem deviņiem darbu turpinās seši, bet 25 nodaļu vietā palikušas divas, tas ir, 23 nodaļu vadītāji kļuvuši par vecākajiem ekspertiem.

Paralēli reorganizācijas procesam joprojām tiek izmeklēta disciplinārlieta pret IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli. Šobrīd valsts sekretārs ir atbrīvots no pienākumu pildīšanas. Lai arī kāds lēmums tiks pieņemts, M. Gruškevics šo amatu vairs nepildīs.

Pēc reorganizācijas paredzēts par vidēji 10–15% palielināt atalgojumu tiem, kas turpinās darbu ministrijā. Algas paaugstinājums gan nepārsniegšot valsts pārvaldē noteiktos limitus.