Augstskolās veicinās mijiedarbību ar absolventiem

Daudzu augstskolu absolventi ir gatavi atdarīt savai alma mater. Tieši uz to cer daudzas augstskolas, kurām tagad ar likumu ir uzdots veidot saikni ar saviem absolventiem.

Pērn tika izdarīti labojumi Augstskolu likumā, un katrai augstskolai tagad ir uzlikts par pienākumu sekot savu absolventu gaitām pēc izglītības iestādes beigšanas, informē Saeimas deputāts, bijušais Ventspils augstskolas rektors Jānis Vucāns. Viņš zina teikt, ka, piemēram, Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) absolventi pēc savas iniciatīvas ir izveidojuši asociāciju, kas aktīvi darbojas un dažādos veidos palīdz savai augstskolai, kā arī uztur absolventu mājaslapu. Pēc J. Vucāna domām, diez vai visām augstskolām vajadzētu kopēt citu pieredzi – ir jāskatās, kādas ir konkrētās augstskolas intereses un vēlamie ieguvumi, taču REA aktivitātes ir pozitīvs piemērs.

Pie savām sadarbības formām pašlaik kopā ar absolventiem strādā arī Ventspils augstskolas (VeA) vadība. Pirmajā sanākšanā nolemts, ka VeA no saviem resursiem izveidos absolventu mājaslapu, kuras tālākajā uzturēšanā aktīvi iesaistītos arī paši absolventi. VeA rektors Jānis Eglītis sanākšanā skaidroja, ka tajā tiktu veidota absolventu datu bāze, tiktu publiskoti veiksmes stāsti un pozitīvā pieredze, notiktu apmainīšanās ar darba sludinājumiem un tamlīdzīgi. Bet ar nākamo mācību gadu divas reizes gadā augstskolā iecerēts rīkot īpašas semināru un lekciju dienas ar diskusijām, kuras studentu auditorijām vadītu absolventi, kuri savā profesionālajā laukā sasnieguši zināmus panākumus. Tika diskutēts arī par plašāka mēroga pasākumu rīkošanu, piemēram, studentu un absolventu kopīgiem sporta svētkiem, kā arī par absolventu ikmēneša pēcpusdienām.

Šobrīd vēl ir atklāts jautājums, vai tiks dibināts VeA Alumni klubs, kas absolventus un bijušos pasniedzējus un darbiniekus apvienotu tādā kā asociācijā. Tas varētu būt nākotnes jautājums. «Šobrīd mēs veidojam zināmu platformu šai savstarpējai sadarbībai. Svarīgi ir iesākt, lai būtu labās prakses piemērs. Ja tas nostrādās, tad izvērsīsim to plašumā,» sacīja J. Vucāns.

Viens no VeA absolventiem, kurš aktīvi piedalījās diskusijās, bija Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Viņš Neatkarīgajai norāda, ka ir savas augstskolas patriots. Tajā ir studēts, vadīta studentu padome un kādu laiku veikts arī pasniedzēja darbs. Tie ir iemesli, kāpēc viņš jūtas atbildīgs par savu augstskolu un daudzus gadus pēc absolvēšanas ir gatavs iesaistīties augstskolas dzīvē, tostarp studentiem novadot kādu lekciju. Tikmēr citiem absolventiem, kuri šobrīd ir uzņēmēji, ir svarīgi iegūt profesionālos kontaktus, kas noderētu viņu uzņēmējdarbībā un jaunu darbinieku piesaistē.

Taču galvenais sadarbības mērķis ir sniegt atbalstu esošajiem studentiem. Viņu ieguvums būtu prakses vai darba vietas pie absolventiem, kuri kļuvuši par uzņēmējiem. Tāpat viņiem ir svarīgi dzirdēt bijušo studentu veiksmes stāstus, lai būtu motivācija mācīties un spētu saskatīt perspektīvas.

***

ALMA MATER

Alma mater – (burtiski māte barotāja) ir sens augstāko mācību iestāžu apzīmējums latīņu valodā, ar kuru tiek uzsvērts, ka šīs organizācijas baro cilvēku garīgi