Aicina atvieglot grāmatvedības uzskaiti mazā biznesa veicināšanai

Grāmatvedības un nodokļu eksperti ir pārliecināti, ka pašreizējo ekonomisko situāciju Latvijā spētu uzlabot mazie uzņēmumi, tādējādi risinot bezdarba problēmu valstī. Lai veicinātu biznesa vides attīstību Latvijā, jāmaina likumu grozījumu spēkā stāšanās brīdis, izvairoties no pretrunām un ļaujot grāmatvežiem laikus apgūt normatīvajos aktos veiktās izmaiņas.

Tā atzina grāmatvedības nozares eksperti un sertificēti nodokļu speciālisti notikušajā Latvijas grāmatvedības seminārā Grāmatveža svētki 2012.

«Visapkārt turpinās runas par krīzi ekonomikā, un ekonomistiem Latvijā ir saprotams tas, ka mūsu valsti var izglābt tikai mazie uzņēmēji. Biznesa vidē tas ir segments, kas var izlīdzināt negatīvas krīzes sekas, tai skaitā, bezdarbu,» uzskata ekonomikas zinātņu doktore, Informāciju sistēmu menedžmenta augstskolas profesore un sertificēta nodokļu konsultante Olga Lukašina.

Ieceres labas, realizācija – nē

Viņa uzsver, ka ir jārada tādi priekšnoteikumi, lai cilvēks ar prieku varētu uzsākt savu mazo biznesu kā pašnodarbināta persona vai dibinot mikrouzņēmumu. «Galvenā problēma, kas jārisina, ir nepieciešamība vienkāršot grāmatvedības procesu un nodokļu aprēķinu. Ja sākumā tika teikts, ka mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 9%, un viss, tad tomēr ir vēl daudz jautājumu, kas tik un tā attiecas uz grāmatvedību, jo jāgatavo gada pārskati, jāaizpilda formas, jāaprēķina darba algas darbiniekiem, jārisina citi neviennozīmīgi jautājumi, kas kavē paša uzņēmuma attīstību. Mums jānonāk līdz tam, kā ir citās valstīs. Ja gribi atvērt veikalu, atver durvis un sāc tirgot. Tai pašā laikā Latvijā tērējam daudz naudas, lai barotu un uzturētu bezdarbniekus, bet neļaujam viņiem pašiem uzsākt savu biznesu. Pie mums, no vienas puses, ir veiktas vairākas labas iestrādes, lai veicinātu jaunu uzņēmumu rašanos, taču, no otras puses – lai jaunie uzņēmēji šos atvieglojumus saņemtu, ir virkne ierobežojumu, nosacījumu un šķēršļu,» uzsver O. Lukašina.

Sarežģītā grāmatvedība

Andi M direktors Dmitrijs Muratovs papildina: «Grāmatvedības uzskaite mikrouzņēmumā praktiski ne ar ko neatšķiras no grāmatvedības uzskaites lielā uzņēmumā. Tas nozīmē, ka grāmatvedības uzskaite nekādā veidā nav atvieglota.» Lai situāciju kaut nedaudz uzlabotu, Andi M sadarbībā ar kompāniju 1C, noslēdzot sadarbības līgumu ar Ekonomikas ministriju, 2011. gada janvārī laida apritē bezmaksas grāmatvedības programmu 1C: Mikrouzņēmums ar mērķi veicināt mikrouzņēmumu konkurētspēju. Projekts turpināsies trīs gadus, kuru laikā ikviens mikrouzņēmums var lejupielādēt grāmatvedības uzskaites programmu un trīs gadus to lietot bez maksas, saņemot visus nepieciešamos atjauninājumus. «Pēc pirmā gada redzam, ka programma 1C: Mikrouzņēmums lejupielādēta vairāk nekā 3000 eksemplāros,» teic D. Muratovs.

Nesoda likumdevējus

Grāmatvedības un nodokļu eksperti aicina arī valdību tos likuma grozījumus, kas stājas spēkā janvārī, pieņemt jau vasarā, tādējādi vismaz pusgadu būtu laiks saņemt konkrēto normatīvo aktu skaidrojumus.

Biedrības Kompetents grāmatvedis priekšsēdētāja Maija Grebenko atzīst: «Pēdējo gadu laikā vērojama absurda situācija – likumu grozījumi tiek publicēti 30. decembrī, bet 1. janvārī tie stājas spēkā. Principā atbildīgajiem dokumentācija ir jāpārtaisa vienas dienas laikā. Finanšu ministrija gan sola, ka grozījumi likumdošanā tiks veikti ne vairāk kā divas reizes gadā – ziemā un vasarā. Man sāp sirds par grāmatvežiem, kas šodien strādā nenormālos apstākļos. Vienu likumu raksta vienu ekspertu grupa, citu – cita, bet grāmatvedim viss ir jāpatur prātā – gan normatīvie akti, gan to skaidrojumi, kas mēdz būt visnotaļ pretrunīgi, tāpēc atrast grāmatvedi, kurš ir kļūdījies, ir ļoti vienkārši, bet es neesmu dzirdējusi, ka būtu sodīts likumdevējs par nekvalitatīvi izstrādātu normatīvo aktu, jo autora jau nav un nav pie kā vērsties ar ierosinājumiem. Neesmu redzējusi nevienu normatīvo aktu, kas ar pirmo reizi būtu uzrakstīts kvalitatīvi, tā, lai to nevarētu ļaunprātīgi izmantot.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais