Ķīļa reformas nākamajā mācību gadā varētu izmēģināt vairākās skolās

Izmaiņas mācību procesā un saturā ar skolu un vecāku piekrišanu varētu piedāvāt izmēģināt vairākās skolās jau nākamajā mācību gadā, aģentūru BNS informēja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Janvāra sākumā paredzēts izveidot darba grupu, lai izstrādātu pilotskolu programmu, un tās izstrādē varētu iesaistīt arī vairāku skolu pārstāvjus.

"Pašlaik arī vairākas skolas neoficiāli jau ir izteikušas vēlmi piedalīties, taču tas, vai tās iesaistīsies pilotskolu programmā, būs atkarīgs arī no skolēnu vecāku lēmuma," norādīja Tukišs.

Izglītības zinātnes ministrija (IZM) ir iecerējusi pilotskolu programmas veidošanā iesaistīt šo skolu pārstāvjus, lai programmu maksimāli pielāgotu skolu reālajām vajadzībām.

Projektā iesaistītās skolas iegūtu daudz lielāku autonomiju, varētu lemt par mācību organizēšanu, metodēm, saturu un, iespējams, arī par mācību gada garumu. To varētu piedāvāt kādām 10 līdz 15 skolām.

"Tās darbotos ar daudz atvieglotāku un brīvāk interpretējamu mācību standartu. Piedāvājums varētu attiekties gan uz pamatskolām, gan vidusskolām," sacīja ministrijas pārstāvis.

Skolu darbības novērtējumu un rezultātus paredzēts apkopot, lai varētu izsvērti un argumentēti piedāvāt īstenošanai jau visas valsts mērogā.