Ķīļa iecerētās reformas varētu piedāvāt izmēģināt vairākās skolās

Izmainīto mācību procesu un saturu ar pašu skolu un vecāku piekrišanu varētu piedāvāt izmēģināt vairākās skolās pirms ieviešanas, trešdien savā video emuārā norādījis izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"To varētu piedāvāt kādām 10 līdz 15 skolām. Piedāvāt pamēģināt, kā tas ir, – darboties citādi," teica Ķīlis.

"Skolām varētu piedāvāt darboties, integrējot priekšmetus, darboties ar citu stundu laiku un citādi organizējot mājasdarbus, citādi organizējot slodzi, un vēlāk to piedāvāt citām skolām kā labu pieredzi," klāstīja Ķīlis.

"Domāju, ka tas ir ļoti pozitīvs ierosinājums, ko mēs izvērtēsim un tuvākajā laikā piedāvāsim, un aicināsim skolas atsaukties uz šo," sacīja Ķīlis.

Ministrs savā video emuārā arī informēja, ka ticies ar rektoru padomes priekšsēdētāju Arvīdu Barševski un tikšanas laikā panākta vienošanās, ka diskutējot tuvāko mēnešu laikā paredzēts nonākt līdz piedāvājumam augstākās izglītības reformu jomā.

Ķīlis pastāstīja, ka arī turpmāk notiks intensīvas diskusijas par izmaiņām izglītības jomā, un ministrija, sadarbojoties ar visām ieinteresētajām pusēm, nākamā gada martā vai aprīlī varētu nākt klajā ar jau pārrunātiem piedāvājumiem par izmaiņām.

"Vēl mēs varētu izstrādāt tehnisko analīzi par finansējuma jautājumiem augstākās izglītības jomā, kas arīdzen tiks piedāvāts kā ziņojums pēc dažiem mēnešiem," pavēstīja Ķīlis.

Ministrs arī pauda prieku, ka diskusijas par mācību gada pagarināšanu pašlaik esot ievirzījušās pareizajā gultnē un pašlaik jau notiek saturiskas sarunas, un iesaistījušos personu loks liecina, ka diskusija varētu būt auglīga un novest pie pārdomāta lēmuma šajā jautājumā.

Plānotās izmaiņas izglītībā iekļautas valdības rīcības plānā.

Valdības rīcības plāna izglītības nozares pasākumu izstrāde notika sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošo nozaru organizācijām.

Sarunās piedalījās un priekšlikumus plāna pilnveidei izteica Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas, vecāku apvienības "VISI", Latvijas Jaunatnes padomes un Latvijas Sporta federāciju padomes pārstāvji.