Pētīs, cik bērniem nav iespējas apmeklēt bērnudārzus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) uzdots kopīgiem spēkiem apzināt pašvaldības, lai noskaidrotu, cik daudz bērniem pašlaik nav iespējas apmeklēt bērnudārzus, otrdien žurnālistiem pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele.

Viņa informēja, ka Demogrāfisko lietu padome sēdes laikā vienojās nekavējoties strādāt pie bērnudārzu nodrošinājuma problēmas risinājuma izstrādes.

Līdz ar to sēdē VARAM un IZM tika uzdots kopīgiem spēkiem apzināt pašvaldības, lai noskaidrotu, cik daudz bērniem patlaban nav iespējas apmeklēt bērnudārzus un kādi ir iespējamie problēmu risinājumi.

VARAM ar IZM arī jānoskaidro, vai patiešām vienīgā alternatīva ir jaunu bērnudārzu celtniecība, vai var meklēt izmaksu efektīvākus un ātrāk piemērojamus risinājumus, piemēram, skolu daļu pārveidi vai aukļu dienesta attīstību.

"IZM uz nākamo Demogrāfisko lietu padomes sēdi jāpiedāvā konkrētas nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, kas dabā nodrošinātu principa "nauda seko bērnam" ieviešanu arī pirmsskolas izglītības iestāžu nodrošināšanai," teica Viņķele.

Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotu valsts demogrāfiskās politikas izveidi un koordinēt tās īstenošanu visos valsts institūciju līmeņos. Padomē ir pārstāvētas gan valsts iestādes, gan arī nevalstiskās organizācijas un demogrāfijas jomas eksperti.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais