Valdība nolemj tomēr neatteikties no vispārējo skolu akreditācijas

Valdība otrdien atbalstīja pasākumu plānu, kas paredz samazināt skolu kontroli un uzraudzību, tomēr nolēma neatteikties no vispārējo skolu akreditācijas procesa un to veicot tikai jaunām izglītības iestādēm.

Sākotnēji viens no pasākumiem, kas bija iekļauts plānā, paredzēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz 2012.gada augusta beigām atsakās no vispārējās izglītības iestāžu akreditācijas procesa, izņemot jaunizveidotās skolas. Skolu kvalitāti kontrolēs izglītības iestāžu dibinātāji, izstrādājot pašvērtējumu ziņojumus.

Tomēr pēc Valsts kancelejas funkciju audita grupas konsultācijām ar IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību nolemts saglabāt līdzšinējo kārtību un saglabāt vispārējo skolu akreditāciju. Līdz ar to šis pasākums plānā svītrots.

Valsts kancelejas eksperti iepriekš norādīja, ka no skolu akreditācijas ierosināts atteikties, jo gan skolas, gan pašvaldības atzinušas, ka šis process kļuvis formāls, balstīts uz dokumentu sagatavošanu, un kopumā nesniedz nekādu reālu rezultātu izglītības kvalitātes uzlabošanai, kā arī tā ietvaros tiek patērēti neadekvāti lieli finanšu resursi.

Plāns arī paredz, ka IZM līdz 2013.gada oktobrim pilnveidos statistiskās informācijas apkopošanas un sniegšanas procesu, tā dēļ par 50% samazinot statistikas pieprasījumu skaitu skolās. Iecerēts arī par 50% samazināt obligātās dokumentācijas daudzumu. Saskaņā ar šo plānu informācijas aprite starp skolām un valsts pārvaldes iestādēm pilnībā notiek elektroniski.

Tāpat plāns noteic, ka Veselības ministrija sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu pārskatīs higiēnas prasības skolās, kā arī samazinās veselības pārbaudes. Izglītības iestāžu pārstāvji ir norādījuši, ka esošās prasības bieži vien ir nesaprotamas, formālas un bez konstruktīva pamatojuma.