Plāno atteikties no vispārējo skolu akreditācijas

Funkciju audita komisija ieteikusi vairākus pasākumus, kā samazināt skolu kontroli un uzraudzību, tostarp atteikties no vispārējo skolu akreditācijas procesa, to veicot tikai jaunām izglītības iestādēm.

Ministru kabineta komiteja pirmdien gan neskatīja Valsts kancelejas sagatavoto pasākumu plāna projektu un uzdeva to saskaņot ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību.

Viens no pasākumiem paredz, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz 2012.gada augusta beigām atsakās no vispārējās izglītības iestāžu akreditācijas procesa, izņemot jaunizveidotās skolas. Skolu kvalitāti kontrolēs izglītības iestāžu dibinātāji, izstrādājot pašvērtējumu ziņojumus. Plānots izstrādāt arī vienotu skolu pašvērtējumu standartu. Savukārt profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības programmu licencēšanas un akreditēšanas uzdevumi tiks deleģēti nozares institūcijai, piemēram, Latvijas Jūras administrācijai.

No skolu akreditācijas ierosināts atteikties, jo gan skolas, gan pašvaldības atzinušas, ka šis process kļuvis formāls, balstīts uz dokumentu sagatavošanu un kopumā nesniedz nekādu reālu rezultātu izglītības kvalitātes uzlabošanai, kā arī tā ietvaros tiek patērēti neadekvāti lieli finanšu resursi.

Plāns arī paredz, ka IZM līdz 2013.gada oktobrim pilnveidos statistiskās informācijas apkopošanas un sniegšanas procesu, tā dēļ par 50% samazinot statistikas pieprasījumu skaitu skolās. Iecerēts arī par 50% samazināt obligātās dokumentācijas daudzumu.

Paredzēts arī noteikt, ka informācijas aprite starp skolām un valsts pārvaldes iestādēm pilnībā notiek elektroniski.

Plāns paredz arī, ka Veselības ministrija sadarbībā ar Pārtikas veterināro dienestu pārskatīs higiēnas prasības skolās, kā arī samazinās veselības pārbaudes. Izglītības iestāžu pārstāvji ir norādījuši, ka esošās prasības bieži vien ir nesaprotamas, formālas un bez konstruktīva pamatojuma.