Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieki piepelnās ar likuma grozījumu skaidrošanu

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbinieki paralēli darbam ministrijā piepelnās ar likuma grozījumu skaidrošanu privātos semināros, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

IZM darbinieki Elmārs Martinsons un Māris Strads piektdien uzņēmuma "Partneri un pakalpojumi" rīkotajā maksas seminārā četrarpus stundu garumā skaidros vasarā pieņemtos grozījumus Augstskolu likumā. Interesentiem dalība tajā izmaksās 50 latu, par kuriem pienākas arī izdales materiāli un kafijas pauze.

"Šiem abiem džentlmeņiem ir brīvdiena," par ierēdņu piepelnīšanos darba dienā sacījis IZM valsts sekretārs Mareks Gruškevics. Nekādu risku tajā viņš nesaskata.

Citādi domā valsts kontroliere Inguna Sudraba, kura norāda, ka likumu skaidrošana ir pašas IZM kompetence, tāpēc nav skaidrs, kālab ministrija to nedara pati, bet iesaista darbiniekus kā lektorus maksas semināros.

Par konkrētu iemeslu, kādēļ IZM Juridiskās nodaļas vadītājam Martinsonam un Augstākās izglītības departamenta Augstākās izglītības politikas nodaļas juriskonsultam piešķirtas brīvdienas, Gruškevics personāldaļā nav interesējies, taču tas noteikti neesot saistīts ar semināru. Martinsona gadījumā piešķirtā brīvdiena un semināra norise esot sakritība, par otru ierēdni valsts sekretārs nezināja teikt.

IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa laikrakstam norādījusi, ka ministrija regulāri rīkojot dažādus informēšanas pasākumus. Mācību iestāžu pārstāvji neskaidrību gadījumā ar jautājumiem var vērsties pie konkrētiem ierēdņiem. To atzīst arī Gruškevics un piebilst, ka tas tiek nodrošināts bez maksas.

"Ja 30–40 cilvēku liela grupa pieprasītu deleģēt kādu ministrijas pārstāvi, lai runātu par konkrētiem jautājumiem, tas tiktu darīts," viņš saka un atzīst, ka šāda interese no augstskolu pārstāvjiem gan neesot bijusi.

Vaicāts, vai tas nenorāda uz komunikācijas problēmām, valsts sekretārs atbildējis, ka nepastarpināti visiem augstskolu darbiniekiem izskaidrot grozījumus nav iespējams un šādi maksas semināri esot labs veids, kā paaugstināt kopējo zināšanu līmeni. "Ja savācas cilvēku kopa, kas ir gatava par to maksāt, nekādu risku es tur nesaskatu," norādījis Gruškevics.

"Partneri un pakalpojumi" rīkotā semināra mērķauditorija esot augstskolu un koledžu personāls, kā arī personas, kuru darbība saistīta ar augstākās izglītības jautājumiem.

Valsts kontroliere norāda, ka vairāku augstskolu un koledžu, kas minētas kā semināra mērķauditorija, dibinātāja ir IZM. "Likuma grozījumu skaidrošana viennozīmīgi ir pašas IZM kompetence, kas izriet arī no ministrijas nolikuma," uzsvērusi kontroliere.

"Nepietiekams dialogs starp ministriju un tās padotības iestādēm ir konstatēts, arī veicot revīzijas," piebildusi Sudraba. Viņa norāda, ka, veicot 2011.gada revīziju, Valsts kontrole noteikti pievērsīs uzmanību arī šim faktam.

Latvijā

VSIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) ir izsludinājusi apjomīgu iepirkumu ceļu apgaismojuma uzturēšanai un modernizācijai. Vieni no pretendentiem esot Valsts kontroles izgaismoto dārgo auto elektrouzlādes staciju būvētāji – SIA “Reck”.

Svarīgākais