Pētījums: 70% iedzīvotāju vēlas saglabāt budžeta vietas augstskolās

Lielākā daļa jeb 70% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalsta augstākās izglītības finansēšanas modeli, saglabājot valsts budžeta vietas augstskolās, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompāniju LNT septembra sākumā veiktais pētījums.

Savukārt 15% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalsta augstākās izglītības finansēšanas modeli, kas iesaka atteikties no budžeta vietām, nodrošinot valsts galvotos kredītus visiem studentiem, kā to ierosinājusi Zatlera Reformu partija (ZRP).

15% aptaujāto nav konkrēta viedokļa jautājumā par augstākās izglītības finansēšanas modeli.

Aptauja veikta laikā no 27. līdz 29.septembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 700 ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputāti otrdien spriedīs par studiju finansēšanas iespējamiem modeļiem, aicinot uz sēdi arī ZRP pārstāvjus.

ZRP priekšvēlēšanu programmā ierosināts mainīt pašreizējo augstākās izglītības finansēšanas modeli. ZRP izglītības ministra amata kandidāts Roberts Ķīlis uzskata, ka būtu jāievieš ilgtermiņa kreditēšanas modelis, atsakoties no valsts budžeta vietām. Viņš paskaidroja, ka Latvijā nav bezmaksas augstākās izglītības, tādēļ ZRP piedāvā pāriet no privāti apmaksātas augstākās izglītības uz publiski apmaksātu.

Jauno finansēšanas modeli varētu ieviest pēc dažiem gadiem, dodot laiku augstskolām sagatavoties. Ķīlis uzskata, ka šādas izmaiņas liktu augstskolām arī konsolidēt bakalaura programmas un tās kļūtu kvalitatīvākas.

Svarīgākais