Lielo skolu reitinga līdera lomu saglabā Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, eksperti kritiski pret reitingiem

Lielo skolu reitinga līdera godu arī šogad saglabājusi Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, un, lai gan reitingu pirmrindnieces tos uzskata par objektīviem, eksperti ir citādās domās, pirmdien raksta "Diena".

Mācību iestādes, kas iekļuvušas skolu reitingu augšgalā, nenoliedzami izjūt gandarījumu par savu gozēšanos pirmajās vietās. Taču eksperti raugās skeptiski – lielākoties tie balstoties vienīgi uz dažu skolēnu sasniegumiem un pastāv bažas, ka skolas, neskatoties ne uz ko, var akli tiekties uz nonākšanu reitingu godalgotajās vietās. Tikmēr vecāki savā nostājā ir kaut kur pa vidu starp abiem viedokļiem – labi, ka tādi reitingi tiek publicēti, taču uz viņiem vislabāk iedarbojas mārketings "no mutes mutē".

"Mūsu reitings tiek sastādīts, lai sabiedrība zinātu, kurā skolā vecāki varētu laist talantīgus bērnus, lai šis talants labāk attīstītos," par Lielās pūces ceļojošo balvu, kas tiek piešķirta 1. vietas ieguvējiem Ata Kronvalda fonda izstrādātajā reitingā, stāsta fonda prezidents Henriks Danusēvičs.

Balva, kas iedibināta 1989. gadā, skolas iedala divās grupās – lielās un mazās skolas atkarībā no skolēnu skaita vidusskolas klasēs.

Pērnajā mācību gadā Lielās pūces balvu kā ierasts ieguva Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, un arī šogad tā saglabājusi pirmo vietu.

"Katrā ziņā skolai tas ir liels būtisks un likumsakarīgs darbs ar talantīgiem skolēniem. Tas ir skolēnu un skolotāju darba novērtējums," atzinis 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla par stabilo turēšanos reitinga augšgalā. Ar vārdu "likumsakarīgs" viņš domā darbu ar audzēkņiem, nevis pašmērķīgu iekļūšanu reitingā.

Savukārt Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Vilnis Trupavnieks, kura vadītā skola reitingā ierindojas 2. vietā, nevilcinoties atzīst – skolotājiem un skolēniem tas ir liels morāls gandarījums. Par reitinga objektivitāti šaubas viņu nemāc, jo labāko skolu izvēle balstās uz skaidra un precīza nolikuma. Turklāt talantu attīstība, ko vērtē Ata Kronvalda reitings, ir nozīmīga skolas darbības lauka daļa.

Draudzīgā aicinājuma fonda skolu reitinga izstrādātājus zināmas bažas par objektivitāti tomēr māc, tādēļ patlaban noris darbs pie jauna reitinga izstrādes, kas būs balstīts uz centralizēto eksāmenu rezultātiem. Pēdējos desmit gadus Draudzīgais aicinājums pasniedzis balvas skolām, kas ieguvušas labus rezultātus skolēnu olimpiādēs. Taču novembrī gaidāmi rezultāti uz centralizētajiem eksāmeniem balstītajam reitingam, kas, pēc fonda vadītāja Jāņa Endeles domām, vecākiem palīdzēs izraudzīties skolu, kurai ir augstākie rezultāti viņu atvasi interesējošajā jomā. Viņš atzīst, ka neviens reitings nav uzskatāms par absolūto patiesību, tomēr tas būšot objektīvāks par līdz šim pastāvējušajiem.

Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško norāda uz skaidru kritēriju trūkumu reitingos. Viņa stāsta, ka Pasaules Izglītības darbinieku arodbiedrības jūlijā notikušajā kongresā Dienvidāfrikā dalībnieki, 157 valstu pedagogi, bijuši vienisprātis, ka reitingi nav laba lieta, jo tādējādi tiekot izplatīti nepareizi kvalitātes standarti. Savukārt lielākās problēmas varot radīt tieši tie reitingi, kuros uzlikta ārkārtīgi augsta latiņa.

"Reitingi ir bāzēti uz dažu bērnu sasniegumiem. Tie ir nevis visas skolas, bet gan atsevišķu bērnu sasniegums," par šobrīd pastāvošajiem reitingiem saka Iespējamās misijas programmas attīstības vadītāja Zane Oliņa. Viņa norāda, ka reitings neņem vērā skolu radīto pievienoto vērtību, demogrāfiju un skolēnu iepriekšējās zināšanas. Pēdējais esot īpaši būtisks, jo pierādīts, ka jaunākajās klasēs ieliktais pamats ļoti būtiski ietekmē skolēnu zināšanas vēlāk. Taču reitingu augšgalā redzamas tās mācību iestādes, kas skaitās prestižas tieši vidējās izglītības iegūšanai, spilgtākais piemērs – Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. Oliņa uzskata, ka reitingi nav jāiznīcina kā kaitējoša nezāle, jo ir iespējams tos padarīt objektīvākus, piemēram, iekļaujot tajos jaunāko skolēnu diagnosticējošo darbu rezultātus.

Lielo skolu reitingā pirmajā vietā ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, otrajā - Siguldas Valsts ģimnāzija, tālāk seko Rīgas 40. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Daugavpils Krievu vidusskola licejs, Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rīgas Klasiskā ģimnāzija, Rīgas Zolitūdes ģimnāzija, Cēsu Valsts ģimnāzija un Preiļu Valsts ģimnāzija.

Savukārt mazo skolu reitingā pirmajā vietā ir Rīgas 41. vidusskola, tālāk seko Nautrēnu vidusskola, Vecumnieku vidusskola, Rīgas Herdera vidusskola, Daugavpils Saskaņas pamatskola, Engures vidusskola, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija, Ventspils Centra pamatskola, Bikstu pamatskola un Jaunsilavas pamatskola.