Plāno noteikt kritērijus stipendijas piešķiršanai ārzemju studentiem

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plānojusi noteikt kritērijus, kā tiek piešķirta stipendija ārvalstu studentiem.

IZM izstrādātais noteikumu projekts ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē, bet par to vēl jālemj valdībai.

Latvijai ar 31 valsti ir noslēgta vienošanās izglītības jomā, kurā paredzēta arī stipendiju piešķiršana. Vairākas valstis dod iespēju Latvijas studentiem saņemt šo valstu stipendijas studijām savās augstākās izglītības institūcijās. Arī Latvija piedāvā iespēju šo valstu iedzīvotājiem saņemt stipendijas, taču līdz šim neviens normatīvais akts nenoteica kārtību un kritērijus stipendijas piešķiršanai.

Paredzēts, ka stipendijai var pieteikties ārzemnieks, ja starp viņa pārstāvēto valsti un Latviju ir noslēgta vienošanās, kas paredz stipendijas piešķiršanu. Stipendijai varēs pieteikties arī ārvalstu students, kurš ir mērķa valstu sarakstā.

Stipendijai var pieteikties ārzemnieki, lai studētu gan valsts dibinātu, gan privātpersonu dibinātu Latvijas augstākās izglītības institūciju studiju programmās, kas tiek īstenotas valsts vai citā Eiropas Savienības oficiālajā valodā. Stipendiju var piešķirt uz vienu gadu, taču tai var pieteikties atkārtoti, ievērojot pieteikšanās kārtību. Stipendiju var atvēlēt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Stipendijas administrēs Valsts izglītības attīstības aģentūra, kas sadarbībā ar IZM un Augstākās izglītības padomi izstrādā to valstu sarakstu, kuru pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji var pretendēt uz stipendijām. Valstis sarakstā ir sakārtotas prioritārā kārtībā, sākot no augstākās prioritātes. Sarakstu apstiprina izglītības un zinātnes ministrs.

Noteikumu projekts paredz, ka stipendijas apmēru, kas ietver līdzekļus ārzemnieka studijām, citu ar ārzemnieka uzturēšanos saistīto izdevumu segšanai, kā arī stipendijas apmēru ārzemnieka dalībai vasaras skolā, nosaka aģentūra.

Studentam aģentūrā būs jāiesniedz iesniegums ar vairākiem dokumentiem, un tos izvērtēs ar aģentūras direktora rīkojumu apstiprināta Vērtēšanas komisija, kas izvērtē visus pieteikumus un pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu.

Noteikumi paredz kritērijus, pēc kuriem tiek vērtēts ārzemnieka iesniegums, tostarp studenta vidējā atzīme iepriekšējā akadēmiskajā gadā vai diplomā, studijām nepieciešamās valodas prasme, studiju izvēles pamatojums, tostarp motivācija studēt Latvijā, ārzemnieka vērtējums pievienotajās rekomendācijās, ārzemnieka veiktās aktivitātes, kas saistītas ar izvēlēto studiju jomu.

Plānots, ka aģentūra izveidos arī rezerves kandidātu sarakstu prioritārā secībā.

Augstākā prioritāte stipendiju piešķiršanā noteiktā apmērā ir tām valstīm, ar kurām ir noslēgtas vienošanās, kurās noteikts minimālais obligātais atbalsta apmērs.

Svarīgākais