Biedrība: vecāki par bērnam nepieciešamo pirms mācību gada tērējuši vidēji 110 latu

Vecāki dažādu preču iegādei, sagatavojot atvases jaunajai mācību sezonai, iztērējuši vidēji 110 latu par katru bērnu, liecina "Latvijas privāto pirmsskolu biedrības" Rīgā un Rīgas reģionā veiktās interneta aptaujas dati.

Aptauja atklāj, ka bērnu sagatavošanai jaunajai mācību un rudens sezonai vecāki atvēl aptuveni 15% no kopējā ikmēneša ģimenes budžeta. Visvairāk bērniem tiek iegādāti rudens apavi, ko atzīmējuši 83% aptaujāto vecāku, tāpat visvairāk pirkto preču saraksta augšgalā ir grāmatas, darba burtnīcas, kā arī bikses un jakas, ko savām atvasēm iegādājušies attiecīgi 78% un 72% vecāku, aģentūru BNS informēja "Latvijas privāto pirmsskolu biedrības" pārstāvis Viesturs Deksnis.

Daudzi aptaujas dalībnieki norādījuši, ka saviem bērniem iegādājas lietotas preces – "second hand" veikalos apģērbu bērniem iegādājušies 46% aptaujāto, bet reizēm to darījuši 40% respondentu. Vecāki pētījumā atzinuši, ka lietotās preces bērnu garderobē ir vidēji 39% no kopējā apģērba daudzuma.

Aptauja arī parāda, ka vecāki labprāt saņemtu lielāku atbalstu no izglītības iestādēm, kurām vajadzētu vairāk nodrošināt bērnus ar grāmatām un darba burtnīcām, uz ko norāda 57% aptaujāto, savukārt 31% respondentu ir apmierināti ar mācību līdzekļu nodrošinājumu bērnudārzos un skolās.

Vairākums vecāku jeb 61% aptaujāto atzinuši, ka šogad gatavošanās jaunajai mācību un rudens sezonai nav kļuvusi dārgāka, bet 39% bija pretējās domās, norādot, ka šīs vasaras beigās nepieciešamo preču iegāde bērniem ir izmaksājusi vairāk nekā pērn.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais