Pārbaudē nekonstatē, ka LU studējošie policisti eksāmenu laikā būtu izmantojuši speciālos līdzekļus

Valsts policija (VP) pārbaudē nav konstatējusi, ka Latvijas Universitātē (LU) studējošie policijas darbinieki eksāmenu laikā būtu izmantojuši speciālos tehniskos līdzekļus.

Pārbaudes ietvaros noskaidrots, ka no LU Juridiskās fakultātes vēstulē norādītajām personām četras strādā VP, savukārt viena amatpersona patlaban ir atbrīvota no dienesta iekšlietu iestādēs, aģentūrai BNS paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Pieņemot iesaistīto amatpersonu un viņu tiešo priekšnieku paskaidrojumus, secināts, ka divi studenti tika atstādināti no eksāmenu kārtošanas par mobilā telefona nevis speciālo ierīču izmantošanu. Savukārt divas amatpersonas valsts pārbaudījumu nekārtoja veselības stāvokļa dēļ, par ko liecina fakts, ka abām personām uz eksāmena kārtošanas brīdi bija darba nespējas lapa.

Pārbaudes ietvaros netika gūti pierādījumi, ka kāda persona LU Juridiskās fakultātes valsts pārbaudījumu kārtošanas laikā būtu izmantojusi speciālo operatīvo datu pārraides un uztveršanas tehniku, šāda veida ierīces valsts pārbaudījumu laikā netika atsavinātas kā arī attiecīgajiem Valsts policijas darbiniekiem šāda tehnika nav bijusi izsniegta.

"Ņemot vērā augstāk minēto, secināts, ka šobrīd nav objektīva pamata uzskatīt, ka Valsts policijas amatpersonas eksāmena laikā būtu izmantojuši speciālos tehniskos līdzekļus," uzsvēra Rinkevics.

VP gan nosoda pārbaudījumu kārtošanas laikā jebkādu aizliegtu palīglīdzekļu izmantošanu no studējošo, it īpaši VP amatpersonu puses.

Par veiktās pārbaudes rezultātiem atbilde sniegta LU, kā arī lūgts, konstatējot līdzīgus gadījumus, kad pārbaudījumu kārtošanā VP amatpersonas izmanto aizliegtus palīglīdzekļus, to darīt zināmu VP.

Jau ziņots, ka Valsts policija veica pārbaudi, lai noskaidrotu, vai LU studējošie policijas darbinieki eksāmenu laikā izmanto viņiem piešķirtās operatīvajai saziņai paredzētās ierīces.

Jūnijā iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") uzdeva VP priekšniekam Artim Velšam noskaidrot, cik pamatoti ir LU Juridiskās fakultātes izteiktie pārmetumi par bijušo Policijas akadēmijas – tagad LU Juridiskās fakultātes – studentu, kuri uz valsts eksāmeniem ieradušies ar papildu ierīcēm, iespējamo saistību ar Valsts policiju.

Vēstīts arī, ka LU Juridiskā fakultāte Štokenbergam nosūtīja ziņojumu par konstatētajiem iekšlietu iestādēs strādājošo studentu pārkāpumiem valsts pārbaudes darba laikā.

Pasniedzējiem radušās aizdomas par operatīvo dienestu darbību veikšanai paredzētu saziņas ierīču ‒ induktīvo bezvadu garnitūru jeb tā dēvēto austiņu ‒ izmantošanu eksāmenu laikā. Tiesībsargājošajās iestādēs aģentūrai BNS paskaidroja, ka šādu garnitūru iegādei nav nepieciešamas atļaujas un tās var arī brīvi iegādāties, piemēram, internetā.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.