Salacgrīvas dome neatbalsta ieceri iznomāt mācību grāmatas

Salacgrīvas novada dome nav atbalstījusi vietējās vidusskolas direktora priekšlikumu ar jauno mācību gadu iznomāt mācību grāmatas par 30 santīmiem gabalā, sestdien vēsta avīze "Auseklis.

Novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs uzsvēris - ja tiešām ir tāda nepieciešamība pēc līdzekļiem mācību grāmatu iegādei, pašvaldība par to lems. Viņš domā, ka šāda grāmatu iznomāšana skolai varētu būt liels administratīvais slogs.

Salacgrīvas vidusskolas direktors Eduards Ādmīdiņš tomēr uzskata, ka par nomas maksas ieviešanu vēl jārunā. Augustā tikšot sasaukta vecāku padome, kur par to spriedīs. Viņaprāt, valsts piešķirtā mērķdotācija šim nolūkam ir ļoti niecīga un ļauj gadā iegādāties vienai klasei tikai pāris grāmatu. "Iztiekam ar vecajām, remontējam," situāciju skaidro Ādmīdiņš.

Treknajos gados pašvaldība varējusi ik mācību sezonu atvēlēt 3,5 tūkstošus latu, tagad tā vairs neesot. "Nekādi lielie ieņēmumi par grāmatu nomu arī nesanāktu, vien kādi 600 lati. Pie reizes tas būtu audzinoši, jo par velti doto daudzi nenovērtē," uzskata direktors. Šāda prakse esot ieviesta Cēsīs, arī Limbažos.

Limbažu 3. vidusskolas direktors Agris Zakulis pastāstīja, ka viņu skolā jau daudzus gadus tiek maksāts par mācību grāmatām. Tiesa, tā nav nomas maksa, bet pēc vecāku padomes ierosinājuma - brīvprātīgs vienreizējs maksājums mācību gadā. Šobrīd tas ir viens lats. Par šo naudu tiek gādātas jaunas mācību grāmatas, arī labotas vecās. Zakulis atzina, ka valsts atbalsts grāmatu iegādei tiešām ir mazs - vien puslats skolēnam, labi, ka bērnam pāris latu atvēl arī pašvaldība.

Latvijā

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais