Muitnieku suns kādā Rīgas skolā skolnieku somās atrod narkotikas

Kādā Rīgas vidusskolā nesen izglītojoša pasākuma laikā speciāli apmācīts suns vairāku skolēnu somās saodis narkotiku klātbūtni, trešdien vēsta laikraksts “Diena”.

Skolas direktore pastāstījusi, ka pēc tam, kad radušās aizdomas, ka skolā kāds tirgo narkotikas, izlemts skolēnus izglītot par to radīto postu, tādēļ uz audzināšanas stundu uzaicināti muitnieki, kuri paņēmuši līdzi arī speciāli apmācītu suni. Kādā no vidusskolas klasēm suns norādījis, ka audzēkņa somā varētu būt narkotikas. Puisis piekritis somu atvērt, un likumsargi atraduši vairākus gramus aizdomīgas vielas, visticamāk, marihuānas.

Par ekspertīzes rezultātiem skola vēl nav informēta, tomēr zināms, ka pret puisi ierosināta lieta par narkotiku glabāšanu. “Tas bija paredzēts kā tikai un vienīgi izglītojošs pasākums. Nebijām domājuši kādu pieķert, ja nu vienīgi šāda doma pavīdēja zemapziņā,” uzsvērusi direktore, noliedzot baumas, ka tas bijis ieplānots reids.

Suns pēc tam uzrādījis vēl vienu iespējamo narkotiku glabātāju. Viņš gan somu vaļā vēris neesot, tāpēc nav zināms, vai arī šoreiz četrkājainajam likumsargam bijusi taisnība. Audzēknis vēlāk direktori gan pārliecinājis, ka viņa somā nekā nelikumīga neesot bijis.

Tomēr ne viņa, ne laikraksta aptaujātās narkoloģes nenoliedz, ka narkotiku izplatība Rīgas skolās ir liela problēma. “Ja skolas direktors jums apgalvos, ka problēmu nav, varat būt droši, ka viņš melo vai nezina, par ko runā,” uzsvērusi direktore. Viņa paudusi neizpratni, kādēļ skolu vadībai tā arī netiek dotas iespējas pārbaudīt, vai skolēni mācību iestādē neienes aizliegtas vielas.

“Pat skolā dežurējošā pašvaldības policiste teica, ka viņa nedrīkstot pārbaudīt, ko bērni šeit nes iekšā,” norādījusi direktore.

Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sekretārs Jānis Bekmanis gan uzsvēris, ka “komentārs par to, ka policistam neesot tiesību pārbaudīt skolēnu somas vai kabatas, nav īsti precīzs”, jo šādas tiesības gan valsts, gan pašvaldības policistiem esot noteiktas Policijas likumā.

Viņš arī noliedzis, ka skolu administrācijām nav tiesību pārbaudīt skolēnu somas un kabatas. To drīkstot darīt, ja vien par to ir vienošanās ar skolēnu vecākiem un šāds punkts iekļauts skolas iekšējās drošības noteikumos. Turklāt drošības nodrošināšana esot ne tikai skolas vadības tiesības, bet arī pienākums.

Direktore par šādu atbildi paudusi sašutumu un nosaukusi to par Iekšlietu ministrijas bezspēcības apliecinājumu.

Latvijā

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais