Bijušais LU rektors Zaķis: augstskolai nepieciešama rektoru rotācija

Latvijas Universitātei (LU) būtu nepieciešama rektoru rotācija, turklāt pašreizējā situācijā augstskolas vadītājam visvairāk būtu jādomā par finansiālo jautājumu risināšanu, ne tik daudz par savu akadēmisko karjeru. Šādu pārliecību piektdien intervijā Latvijas Radio pauda Sociālo tehnoloģiju augstskolas rektors un bijušais LU vadītājs Juris Zaķis.

Bijušais LU vadītājs gan atturējās no tiešas atbildes uz jautājumu, kuru no LU rektora amata kandidātiem - pašreizējo augstskolas vadītāju fiziķi Mārci Auziņu vai LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas vadītāju Intu Brikši - viņš atbalsta. Tomēr uzsvēra - atkal augstskolas vadību uzticēt fiziķim, nebūtu labi.

"Tas, ka ir trešais fiziķis, nav īsti labi, kaut kādai rotācijai tur jābūt," norādīja Zaķis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka pašreizējā situācijā LU tomēr ļoti daudz nepieciešams nodarboties ar ekonomiskajiem un finansiālajiem jautājumiem, lai atrisinātu tieši praktiskās problēmas, bet, "ja rektors aizraujas ar akadēmiskajiem jautājumiem, tas nav īsti rektors".

Turklāt īpaši jādomā par ārvalstu līdzekļu un studentu piesaisti.

"Jo spiest no valsts budžeta un no vietējā mēs nevaram, mums ir jāieiet starpatutiskajā apritē," uzsvēra bijušais LU vadītājs, atgādinot arī par demogrāfisko situāciju, kas rāda, ka vietējo studentu vairs nebūs tik daudz, kamēr iespējas LU ir salīdzinoši lielas.

Svarīgākais