Broks: saskaņta desmit skolu slēgšana un astoņu - reorganizācija

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz šim ir saskaņojusi desmit skolu slēgšanu un astoņu izglītības iestāžu reorganizāciju nākamajā mācību gadā, LNT raidījumā "900 sekundes" trešdien informēja izglītības ministrs Rolands Broks.

Viņš skaidroja, ka saskaņa ar likumu pašvaldībām lēmumi par skolu slēgšanu vai reorganizēšanu jāpieņem pusgadu pirms mācību gada sākuma. Tādējādi pašvaldībām bija jāpieņem janvārī februārī. IZM pašlaik ir saskaņojusi desmit skolu slēgšanu un astoņu skolu reorganizāciju.

Šīs skolas atrodas gan lauku reģionos, gan pilsētās, un iemesls skolu slēgšanai un reorganizācijai ir mazais skolnieku skaits.

Broks nepiekrita secinājumam, ka vairāk nekā 11 tūkstoši jeb 5% bērnu neapmeklē skolas.

"Situācija ir tāda, ka izglītības ministrija un Izglītības kvalitātes valsts dienests četras reizes gadā salīdzina Iedzīvotāju reģistra datus ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem. Tiklīdz parādās starpība Izglītības kvalitātes valsts dienests nekavējoties ziņo pašvaldībām par šo starpību. Pēc mūsu ziņām, no šiem 11 tūkstošiem pieci tūkstoši bērnu kopā ar ģimenēm ir aizbraukuši uz ārzemēm un par to paziņojušas pašvaldībai. Atlikusī daļa, tātad četri tūkstoši, pēc pašvaldību domām ir izbrakuši, bet par to nav paziņojuši pašvaldībām, un pašvaldībām nav informācijas, kur šie bērni atrodas," skaidroja Broks.

Ministrija ir uzrakstījusi oficiālu vēstuli visām ārvalstu vēstniecībām Latvijā ar lūgumu sniegt ziņas no attiecīgo valstu izglītības ministrijām un izglītības dienestiem, kādi Latvijas bērni mācās šīs valsts skolās.

Pēc Broka rīcībā esošās informācijas, bērni, kas dažādu iemeslu dēļ Latvijā neapmeklē skolas, ir 702. Par to ir informēta Valsts policija.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais