Augstskolu studiju programmu izvērtēšanu sāks maijā

Augstākās izglītības padome (AIP) maija sākumā plāno parakstīt līgumu ar Valsts izglītības attīstības aģentūru un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par akreditēto studiju programmu izvērtēšanu.

Studiju programmu izvērtēšanā iesaistīs arī ārvalstu ekspertus. Pirmie studiju programmu izvērtēšanas rezultāti, iesaistoties arī ārvalstu ekspertiem, sagaidāmi šā gada beigās, trešdien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības informatīvajā dienā pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība).

IZM arī ir izstrādājusi un iesniegusi skatīšanai Reformu vadības grupā augstākās izglītības finansēšanas modeli, kura noteicošie faktori valsts finansētu budžeta vietu piešķiršanai būtu zinātnisku publikāciju skaits uz akadēmisko personu, studentu skaits augstskolā, kā arī starptautiska finansējuma piesaiste un citi faktori. Atbilstoši jaunajam modelim sākotnēji apmēram 5% finansējuma būtu atkarīgi no sniegtās izglītības kvalitātes kritērijiem, tostarp konkrētās augstskolas mācībspēku citējamības ārvalstīs un atbilstības valsts policentriskai attīstībai.

Iecerēts, ka jauno augstākās izglītības finansēšanas modeli ieviesīs no 2012.gada 1.janvāra, sacīja Broks.

Ministrs norādīja, ka turpinās darbs, gatavojot izmaiņas Augstskolu likumā. Pašlaik ir iesniegti 114 priekšlikumi. Būtiskākie priekšlikumi paredz palielināt studiju noslodzi, atceļot pašreizējo normu, ka 50% studiju laika norit lekcijās vai citās nodarbībās. Iecerēts paplašināt augstskolu iekšējās kvalitātes uzraudzības sistēmu, kā arī iespējas veidot kopīgas studiju programmas ar citām augstākās izglītības iestādēm Latvijā un ārvalstīs, kā arī izmaiņas studiju struktūrā, veidojot studiju moduļus un prasības studiju rezultātu definēšanā un studiju kursu aprakstu veidošanā.

2009./2010.akadēmiskajā gadā valstī kopā tika īstenotas 920 studiju programmas – 342 akadēmiskās studiju programmas, tostarp 93 doktora studiju programmas, un 578 profesionālās studiju programmas.

IZM Augstākas izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde iepriekš norādīja, ka pēc visu studiju programmu izvērtēšanas to skaitu paredz samazināt apmēram par trešdaļu. Studiju programmu izvērtēšanas pirmos rezultātus ņemšot vērā, veidojot izglītības nozares budžetu 2012.gadam. Izvērtēšanas gaitā studiju programmas iecerēts sistematizēt 30 tematiskos virzienos, kas samazinās birokrātiju studiju programmu akreditācijā.

Svarīgākais