Ķīpsalā taps mūsdienīga studentu pilsēta

Fakultāšu ēku atjaunošana, pārbūve, jaunu būvju celtniecība – tik vērienīgi ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) plāni, īstenojot projektu RTU – Pilsēta pilsētā. Darbus plānots pabeigt 2013. gada beigās.

«Ēkas, kas celtas pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados, ir nolietojušās un sen vairs neatbilst mūsdienu studiju un zinātniskā darba prasībām. Īstenojot projektu, mēs varēsim piedāvāt konkurētspējīgu studiju vidi un modernu pētniecības infrastruktūru,» ir pārliecināts RTU rektors un akadēmiķis Leonīds Ribickis, piebilstot – šobrīd augstskola ir izkaisīta pa visu Rīgu, kas apgrūtina studentu savlaicīgu nokļūšanu vajadzīgajā fakultātē un racionālu mācībspēku izmantošanu. Noslēdzoties projektam, plānots, ka tieši Ķīpsalā koncentrēsies viss studiju process un būs radīts vienots akadēmiskais un zinātniskais komplekss. Jāpiebilst gan, ka Inženierekonomikas un vadības, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāti plānots atstāt pašreizējā vietā – Meža ielā, kas atrodas tuvu Ķīpsalai. Tiek solīts, ka būvdarbi studiju procesu neietekmēšot un mācības tiks organizētas tajās ēkās, kur remontdarbi tobrīd nenoritēs.

Projekta kopējais izmaksas ir 20 miljoni latu, kur 1,5 miljoni ir universitātes finansējums, bet pārējo naudu piešķīris Eiropas Reģionālās attīstības fonds (nepilnus 17 miljonus) un Latvijas valsts (gandrīz 1,5 miljonus). RTU pirmā etapa būvniecību uzsāks jau šopavasar.

«Līdz 2013. gada nogalei tiks atjaunotas, pārbūvētas Elektronikas un telekomunikāciju, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas, Būvniecības fakultātes ēkas,» stāsta L. Ribickis. Bet bijušās ēdnīcas vietā taps jauna piecstāvu celtne, kur būs Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Tekstila tehnoloģiju un dizaina institūts. Ķīpsalā tiks būvēta arī jauna būve, kur atradīsies Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte. Jaunais komplekss būs pieejams arī studentiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Komentējot nostāju attiecībā uz esošajām ēkām, kas atrodas RTU valdījumā, rektors atzina: «Ceram, ka ēkas, kuras RTU atbrīvos, pārvācoties uz Ķīpsalu, ar laiku tiks nodotas augstskolas īpašumā. Pārdodot šos īpašumus, RTU iegūtu papildu finanšu līdzekļus, ko ieguldīt Ķīpsalas studentu pilsētiņas attīstībā, piemēram, papildu stāvvietu būvniecībā un dienesta viesnīcas labiekārtošanā, jauna korpusa būvniecībā, kur ierīkot Transporta un mašīnzinību fakultāti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.