Studiju programmu skaits varētu sarukt par trešdaļu

Šajā akadēmiskajā gadā studiju programmu skaits pārsniedz 960. Saistībā ar plānotajām reformām augstākajā izglītībā pirmais solis ir sperts – sākta studiju programmu starptautiska izvērtēšana.

Pēc tās programmu skaits varētu sarukt par trešdaļu, prognozē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākas izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde. Kopējais izvērtējumam pieejamais finansējums ir 1 001 495 lati, kas 100% apmērā tiks finansēts no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

"Jāizvētī vairāki simti programmu. Turklāt katra studiju virziena izvērtēšanai tiks izveidota ekspertu grupa, tajā iekļaujot Latvijas ekspertus, vismaz vienu pieredzējušu ekspertu no ārvalstīm, vienu vai vairākus sociālo un sadarbības partneru pārstāvjus, ieskaitot darba devējus," miljona latu izlietojumu pamato izglītības ministrs Rolands Broks (ZZS).

Plānots izvērtēt studiju programmu kvalitāti, dublēšanos reģionā, resursu pietiekamību, starptautisko konkurētspēju. Pirmie rezultāti būs zināmi vasaras beigās, un tie tiks izmantoti 2012. gada valsts budžeta veidošanā. "Pēc rezultātu apkopošanas varēs pieņemt lēmumus par programmu apvienošanu vai slēgšanu. Piemēram, vienā reģionā trīs augstskolas īsteno vienādas studiju programmas. Pēc novērtēšanas skalas viena programma no 100 punktiem iegūst 90, otra – 70, bet trešā tikai 10. Tas nozīmē, ka budžeta vietas saņem tikai viskvalitatīvākā studiju programma. Studenti, kuru programmu slēdz, turpina mācības citā augstskolā, kur attiecīgā programma tiek realizēta un tās kvalitāte ir augsta," teic R. Broks.

Viņš norāda, ka programmu izvērtēšanu rezultāti būtiski mainīs studentu un budžeta vietu plūsmu starp augstskolām, kas ietekmēs katras augstākās izglītības iestādes pastāvēšanas un attīstības iespējas.

Svarīgākais