Studiju programmu skaits varētu samazināties par trešdaļu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pēc visu studiju programmu izvērtēšanas to skaitu paredz samazināt apmēram par trešdaļu, sacīja IZM Augstākas izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde.

Viņa paskaidroja, ka programmu izvērtēšana ir sākta, pirmās kārtas rezultāti būs zināmi jau šovasar un tiks ņemti vērā, veidojot nozares budžetu 2012.gadam. Rēvalde gan uzsvēra, ka šī prognoze pagaidām ir visai aptuvena, jo studiju programmu skaits ir apmēram 960 un to izvērtēšana nav vienkāršs process.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) pastāstīja, ka jau drīzumā valdības komitejā plānots skatīt ministrijas piedāvāto augstākās izglītības finansēšanas modeli, ko arī iecerēts ieviest no nākamā gada. Atbilstoši šim modelim pēc principa "nauda seko kvalitātei" noteicošie faktori valsts finansētu budžeta vietu piešķiršanai būtu zinātniski publikāciju skaits uz akadēmisko personu, studentu skaits augstskolā, kā arī starptautiska finansējuma piesaiste un citi faktori.

Broks gan norādīja, ka, piemēram, Ekonomikas ministrijai un citām iestādēm pret šo finansējuma modeli ir iebildumi pēc būtības, taču par to nepieciešamas visaptverošas diskusijas valdības līmenī.

Svarīgākais