RTU spageti tiltu konstruēšanas sacensībās stiprākais tilts izturējis 170 kg lielu svaru

© publicitātes foto/RTU

Spageti tiltu konstruēšanas sacensību "STiKS 2" pavasara posmā un pirmajās Latvijas atklāto spageti tiltu konstruēšanas sacensībās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) uzrādīti jauni Latvijas rekordi – izturīgākais spageti tilts slogojot izturēja 170 kilogramu lielu svaru, aģentūru BNS informēja sacensību organizatori.

"STiKS 2" pavasara konstruēšanas posmā, kura laikā 17 komandas sestdien universitātē konstruēja spageti tiltus, uzvarēja komanda "Lacz.lv" – RTU studenti Laura Irbe, Toms Ermansons un Kristjans Nolle. Viņu konstruētais tilts izturēja 171,3 kilogramus lielu svaru. Studenti balvā ieguva ceļazīmi uz pasaules spageti tiltu konstruēšanas sacensībām, kas 20.maijā norisināsies Ungārijā.

Otro vietu ar rezultātu 148,9 kg ieguva komanda "Big Bang" - RTU studenti Kaspars Artamonovs, Andrejs Mošāns un Artjoms Kidulis. Trešo vietu ar rezultātu 142,6 kg ieguva komanda "Pasta Ponte" – RTU studenti Pēteris Pastars, Lelde Timma un Kristaps Kuzņecovs.

Sacensībās piedalījās arī piecas skolēnu komandas, no kurām labākā izrādījās Rīgas Kultūras vidusskolas komanda "Miezītis" ar tiltu, kas izturēja 8,13 kg svaru. Savukārt Rīgas 13. vidusskolas komandas "Ņūtons & co" skolēnu Margaritas Dervines un Vladimira Krupeinikova konstruētajam tiltam tika piešķirta īpaša nominācija "Efektīvākais industriālais dizains".

Savukārt pirmajās Latvijas atklātajās spageti tiltu konstruēšanas sacensībās tika testēti četri iepriekš būvēti tilti ar maksimālo platumu 1,1 metrs un svaru 1 kg, un tika sasniegts jauns Latvijas spageti tiltu izturības rekords šāda tipa tiltiem – 172,7 kg. Uzvarētāji ir RTU Būvniecības fakultātes studentu komanda "FoodBridge" - Mārcis Bergs, Artūrs Krastiņš un Māris Balodis.

Sacensību dalībnieku tiltus vērtēja īpaši izveidota žūrija.

Uz pasaules spageti tiltu konstruēšanas sacensībām Ungārijā 20. maijā kopumā dosies trīs komandas – spageti tiltu konstruēšanas sacensību "STiKS 2" rudens konstruēšanas posma uzvarētāji komanda "Dusmīgie roboti" un komanda "FoodBridge", kā arī pavasara konstruēšanas posma uzvarētāji "Lacz.lv".

Saskaņā ar sacensību nolikumu "STiKS 2" konstruēšanas posmos organizatori komandām izsniedz 400 gramu spageti makaronu un karsto līmi, ar kuriem komandas klātienē universitātē sešas stundas būvē savus tiltus. Savukārt pirmo Latvijas atklāto spageti tiltu konstruēšanas sacensību dalībnieki, vadoties pēc organizatoru sniegtajām norādēm, tiltus bija izstrādājuši jau iepriekš un ieradās universitātē tos testēt.

Sacensības rīkoja RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes Studentu pašpārvalde un RTU Studentu parlamenta Zinātnes nodaļa ar "Lattelecom" un RTU atbalstu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais