Meklē glābšanas riņķi Jēkabpils poļu pamatskolai

Jēkabpils dome nolēmusi likvidēt Jēkabpils poļu pamatskolu, kā filiāli to pievienojot Jēkabpils pamatskolai. Šis gadījums var raisīt bažas par citu nelielo mazākumtautību skolu nākotni. Poļu skolas pašlaik darbojas Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Krāslavā un Jēkabpilī.

Solis pretī poļu pusei

Lēmumu par Jēkabpils poļu skolas slēgšanu pašvaldība pamato ar bērnu skaita samazināšanos pilsētā un ierobežoto budžetu, līdz ar to Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav finansiāli ekonomiskā pamatojuma jaunas poļu skolas celtniecībai. Pieņemtais lēmums ļauj efektīvāk izmantot pilsētas skolu infrastruktūru, pašvaldības budžeta līdzekļus un valsts mērķdotācijas pedagogu atalgojumam – skaidro Jēkabpils pilsētas domes Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa.

No šā gada 1. septembra Jēkabpils poļu pamatskola, kurā šobrīd mācās 90 skolēnu, pārtaps par Jēkabpils pamatskolas filiāli ar nosaukumu Jēkabpils poļu pamatskola. Tā piedāvās divas mācību programmas – jau ierasto mazākumtautību programmu un standarta pamatizglītības programmu. Nosaukuma Jēkabpils poļu pamatskola saglabāšana, ko aizstāvējusi Izglītības nodaļas vadītāja L. Kļaviņa, ir kā solis pretī poļu pusei, cerot, ka Polija arī turpmāk atvēlēs finansējumu skolas uzturēšanai. Polijas valdība šajā mācību gadā vien Jēkabpils poļu skolas uzturēšanai pārskaitījusi 15 000 latu. Lai gan daudzus gadus arī solīts, ka Polija piešķirs naudu jaunas poļu pamatskolas būvniecībai vai vecās rekonstrukcijai, tomēr šie solījumi makā nav krituši.

Jēkabpils poļu pamatskolas direktore Zanda Skutele Neatkarīgajai bilst, ka Polijā, aprēķinot finansējumu pēc principa nauda seko skolēnam, tas ir par 150 procentiem lielāks, līdz ar to lielāku atbalstu un lielākas skolotāju algas saņem vācu, slovāku, baltkrievu, ukraiņu un lietuviešu mazākumtautību skolas, kas darbojas Polijā. Tas dod iespēju pastāvēt arī skolām ar mazu audzēkņu skaitu.

Jaunu skolu neuzceļ

Polijas Nacionālās izglītības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Miroslavs Seļatickis, apmeklējot Jēkabpili, izteicās saprotoši par izveidojušos demogrāfisko situāciju un apstākļiem, kuru dēļ tiks slēgta Jēkabpils poļu skola. Viņaprāt, pieņemtais risinājums ļaus arī turpmāk mācīt Polijas kultūru, vēsturi, valodu un ģeogrāfiju, iegādāties poļu grāmatas, bet vasarā skolēniem doties uz nometnēm Polijā.

Diskutējot par Jēkabpils poļu skolas likteni, jau sākot ar 2005. gadu Jēkabpils dome veikusi pārrunas gan ar Polijas Republikas vēstniecību Latvijā, gan Ārlietu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju par iespējamo labāko risinājumu Jēkabpils poļu skolas saglabāšanai, – stāsta Jēkabpils domes Izglītības nodaļas vadītāja. No 2009. gada Jēkabpils poļu pamatskola atrodas Jēkabpils valsts ģimnāzijas telpās, uz kurām tā tika pārvietota uz laiku, līdz ar Polijas valsts finansiālu līdzdalību tiks uzcelta atsevišķa poļu pamatskolas ēka. 2010. gada 1. aprīlī tika pieņemts Jēkabpils domes lēmums, kurā pašvaldības priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs tika pilnvarots turpināt sarunas ar Polijas vēstniecību un Polijas pilnvarotajiem pārstāvjiem par jaunas ēkas celtniecību pamatskolas vajadzībām, kā arī par finansējuma piešķiršanu skolas uzturēšanas izdevumu segšanai, taču sarunas nenesa cerēto.

Cer uz lielāku Polijas palīdzību

Drīz vien pašvaldībai nācās lemt – ja līdz 2010. gada 31. decembrim netiks panākta vienošanās par finansējuma piešķiršanu no Polijas valsts Jēkabpils poļu pamatskolas jaunas ēkas celtniecībai un skolas uzturēšanas izdevumu segšanai, tad pilsētas dome, saskaņojot ar LR Izglītības un zinātnes ministriju, lems par pamatskolas likvidāciju. 28. februāra Jēkabpils domes sēdē šāds lēmums tika pieņemts. Pašvaldība tajā apliecina, ka arī turpmāk tiks saglabātas visas poļu pamatskolas realizētās izglītības programmas un atbalstīta sadarbība ar biedrību Latvijas poļu savienība, lai attīstītu poļu tautas nacionāli etnisko un kultūras identitāti.

Kā, apmeklējot Jēkabpili, atzīmēja M. Seļatickis, mazākumtautību skolas, tai skaitā arī Jēkabpils poļu skola, tiek uzturētas, vadoties pēc principa, ka katram Eiropas Savienības iedzīvotājam jānodrošina bezmaksas apmācība. Polijā mazākumtautību skolu vajadzībām ārpus valsts papildus tiek atvēlēti 20 līdz 100 procenti to vajadzībām nepieciešamo līdzekļu. Liela daļa atbalsta ir netiešs – uz Latviju strādāt dodas poļu skolotāji, savukārt Latvijas skolotāji var papildināt zināšanas Polijā. Bērni dodas uz nometnēm Polijā.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs L. Salcevičs norādīja, ka divu mēnešu laikā pašvaldībā tiks izstrādāts dokuments par Jēkabpils poļu pamatskolu un ar to saistīto pušu atbildību. L. Salcevičs uzskata, ka Polijas palīdzība poļu skolai Jēkabpilī varētu būt lielāka.

«Jēkabpils poļu pamatskolas kā filiāles modelim var būt liela pievienotā vērtība, jo šī skola var tapt par modeli citām mazākumtautību skolām Latvijā. Varbūt tā var glābt citas mazākumtautību skolas Latvijā, kurām valsts tūļāšanās dēļ būtu nepieciešama palīdzība,» pieļauj L. Salcevičs.