IZM tomēr cer pirmkursniekiem neatņemt studiju budžeta vietas

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) meklē risinājumus, lai nozares budžeta konsolidācija samazinātu negatīvo ietekmi uz augstāko izglītību un tomēr neliktu samazināt budžeta studiju vietu skaitu, aģentūru BNS informēja ministrijas pārstāve Agnese Korbe.

Iespējamie risinājumi vērsti uz to, lai IZM pārziņā esošajās augstskolās topošajiem pirmo kursu studentiem būtu saglabātas iespējas studēt par valsts budžeta līdzekļiem tuvu līdzšinējam apmēram.

Korbe sacīja, ka vienlaikus nav paredzēts pasliktināt situāciju studentiem, kuri pašlaik studē par valsts budžeta līdzekļiem, kā arī nav paredzēts samazināt vienas studiju vietas bāzes izmaksas. Līdz šim līdzekļu ekonomija augstākajā izglītībā tika veikta, samazinot vienas studiju vietas bāzes izmaksas, taču turpmāk tas vairs nav iespējams, jo negatīvi ietekmētu studiju kvalitāti.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks uzsvēris, ka šīs nedēļas laikā IZM savā pārziņā esošajā augstākās izglītības sadaļā šā gada budžeta konsolidācijas plānu izdevies samazināt trīskārt no sākotnējā plāna - 615 tūkstošu latu apmērā, ko izdevies samazināt līdz 194 tūkstošiem latu.

Jau vēstīts, ka budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros pieņemts lēmums arī samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek īstenotas dublējošas programmas. Šā gada atlikušajiem sešiem mēnešiem fiskālā ietekme IZM budžetā ir 194 tūkstoši latu, savukārt KM budžetā - 132 tūkstoši latu.

Svarīgākais