Apsver iespēju samazināt budžeta vietu skaitu visās augstskolu programmās

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) tiek apsvērta iespēja samazināt budžeta vietu skaitu augstskolās solidāri visās programmās, trešdienas vakarā Latvijas Televīzijas “100.pantā” sacīja nozares ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība).

“Viens no veidiem varētu būt solidārs samazinājums visās studiju nozarēs, ne tikai sociālajās zinātnēs, bet arī, iespējams, inženierzinātnēs, kur ir mazāks piepildījums, lai izlīdzsvarotu samazinājumu. Taču tas vēl ir diskusiju jautājums un galīgais lēmums vēl nav pieņemts,” sacīja Broks.

Viņš norādīja, ka izglītības nozarē valsts finansējums ir samazinājies divu gadu garumā kopumā par 260 miljoniem. Līdz šim kopā ar Augstākās Izglītības padomi un Rektoru padomi nolemts samazinājumu veikt uz budžeta vietu izmaksu rēķina, vietu skaitu atstājot nemainīgu. “Ņemot vērā, ka augstākai izglītībai šo divu gadu laikā samazinājums ir vairāk kā 50%, vairs nav iespējams samazināt izmaksas, tāpēc atliek samazināt vietu skaitu,” norādīja izglītības un zinātnes ministrs.

Izglītības eksperti secina, ka 2010.gadā visās augstskolās Latvijā sociālās zinātnes studē tikai 12% no visiem uzņemtajiem. Turklāt budžeta vieta sociālajās zinātnēs izmaksā divas reizes mazāk kā inženierzinātnēs.

Eksperti norādīja, ka tiks analizēts pašreizējais studiju vietu piepildījums, konkursu koeficienti un studentu atbirums.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, vienojoties par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, nolēma samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās dublējas studiju programmas.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūru BNS informēja, ka no 1.septembra IZM budžetā izdevumi tiks samazināti par 600 tūkstošiem latu, bet Kultūras ministrijas budžetā - par 400 tūkstošiem latu.

BNS, + 371 67088611, zinas@bns.lv

Svarīgākais