IZM vēl nezina, kurās augstskolās samazinās budžeta vietu skaitu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēl nezina, kurās augstskolās samazinās valsts budžeta vietu skaitu, taču neplāno to attiecināt uz pašreiz par valsts budžeta līdzekļiem studējošajiem.

Paredzams, ka budžeta studiju vietu skaita sarukums būs mazāks no nākamā akadēmiskā gada un attieksies uz jaunajiem studentiem, aģentūru BNS informēja IZM pārstāve Agnese Korbe.

Viņa pastāstīja, ka IZM kopā ar augstākās izglītības iestādēm vēl aprēķina un analizēs datus par pozīcijām, uz kā rēķina samazinās budžeta studiju vietu skaitu. Uz jautājumu, kā bijis iespējams noteikt samazinājuma apmēru, vēl nezinot, uz kā rēķina tas notiks, viņa atbildēja, ka budžeta samazinājums uz kopējā fona ir salīdzinoši neliels - šajā gadā apmēram 194 tūkstoši latu no vairāk nekā 30 miljonu latu fona budžeta studiju vietām.

Ministrijas pārstāve uzsvēra, ka, konkrēti lemjot par budžeta vietu skaita samazinājumu, tiks piesargātas tautsaimniecībai prioritāro nozaru - dabas zinātņu, medicīnas un inženierzinātņu - studiju vietas.

Pagaidām arī nevar pateikt, kad būs skaidras tās pozīcijas, kur samazinās budžeta līdzekļus studiju vietām.

Korbe sacīja, ka budžeta samazinājums valsts apmaksātajām studiju vietām esot bijis paredzēts pat trīsreiz lielāks, bet IZM esot izdevies to panākt 194 tūkstošu latu apmērā.

Jau vēstīts, ka budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros pieņemts lēmums arī samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek īstenotas dublējošas programmas. Šā gada atlikušajiem sešiem mēnešiem fiskālā ietekme IZM budžetā ir 194 tūkstoši latu, savukārt KM budžetā - 132 tūkstoši latu.

Svarīgākais