Pirmklasnieku vecāki bērniem izvēlas angļu valodas apguvi

Pašlaik Latvijas vispārizglītojošās skolās bērniem svešvaloda tiek mācīta no pirmās klases kā fakultatīvā nodarbība, un aptuveni 90% pirmklasnieku vecāku izvēlējušies angļu valodu, ceturtdien sacīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS).

Pašlaik svešvalodas stundas apguvi finansē vecāki un pašvaldība.

Lai svešvalodu no nākamā gada centralizēti ieviestu visu skolu 1.klasēs, ir paveikti visi nepieciešamie darbi - izstrādāti mācību programmu paraugi, paredzēti līdzekļi mācību grāmatu iegādei, apmācīti pedagogi, kopumā sagatavojot 325 skolotājus, kā arī saplānots viņu atalgojums. Šī nauda iegūta, samazinoties skolēnu kopējam skaitam valstī, pastāstīja Broks.

"Tomēr, ja būs jāsamazina ministrijas budžets, mēs atteiksimies no idejas bērniem ātrāk mācīt svešvalodu, lai nesamazinātu pedagogu atalgojumu," ieceres izskaidroja ministrs.

Svešvalodas ieviešanai 1.klasē kopumā nepieciešami 845 tūkstoši latu, no kuriem 720 tūkstoši paredzēti pedagogu atalgojumam, bet mācību grāmatām iecerēts novirzīt 125 tūkstošus.

Jau vēstīts, ka viens no Zaļo un zemnieku savienības šā gada budžeta konsolidācijas priekšlikumiem ir atteikties no ieceres 1.klasē bērniem sākt mācīt svešvalodu. Šādu kārtību bija iecerēts ieviest nākamajā mācību gadā.

Latvijā

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais