Skolotāji nikni par Rimšēviča ieteikumu doties uz ārzemēm un atrast labāk apmaksātu darbu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosoda Latvijas Bankas prezidenta un valdības konsultanta ekonomikā Ilmāra Rimšēviča publiski pausto ieteikumu Latvijas skolotājiem meklēt labāk apmaksātu darbu ārzemēs.

LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs aģentūrai BNS pauda, ka arodbiedrība aicina Latvijas Bankas prezidentu ar šādiem ieteikumiem nedalīties, bet gan aktīvi iesaistīties pedagogu interešu aizstāvībā un sniegt ieteikumus, kā skolotājus motivēt turpināt strādāt Latvijā.

Arodbiedrībai, intervijā žurnālā "Ir" izlasot šādu Rimšēviča izteikumu, radies jautājums par šī valdības konsultanta profesionalitāti un Ministru kabinetam sniegto konsultāciju kvalitāti.

"Ja valdības konsultants var atļauties šādus publiskus izteikumus, būtu jāanalizē, vai bankas vadītājam ir zināma izglītības patiesā ekonomiskā situācija, uz kādiem faktiem balstoties tiek sniegti priekšlikumi valsts attīstības veicināšanai un tiek publiski pausti ieteikumi sabiedrībai," norāda LIZDA.

Pedagogu situācijas uzlabošanai izglītībā jāizstrādā un jāīsteno skaidra, prognozējama un atbildīga izglītības politika, visos procesa posmos iesaistot sociālos partnerus, lai pieņemtu pētījumos un pieredzē balstītus lēmumus, kas atbilst valsts izvirzītajām prioritātēm, piebilst arodbiedrība.

Rimšēvičs sarunā ar žurnālu "Ir" uz jautājumu, vai atalgojumu Latvijas Bankā nevajadzētu iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā un vai viņam izmaksātais prāvais atalgojums ir adekvāts, kļuvis neapmierināts. Vēlāk, uzklausījis stāstu par kādu bērnunama skolotāju ar divām augstākajām izglītībām, kura saņem 200 latu algu, viņš veltījis šīs skolotājas izglītībai nievājošas replikas un ieteicis viņai aizbraukt pamācīties uz ārzemēm un atrast labāku darbu.

LIZDA ir neatkarīga sabiedriskā organizācija, kas darbojas 20 gadu un ir lielākā Latvijas arodbiedrība, jo apvieno vairāk nekā 36 tūkstošus izglītības un zinātnes nozarē strādājošo, studējošo, pensionāru un individuālā darba darītāju ekonomisko, sociālo un profesionālo tiesību un interešu aizstāvībai.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.