Atbalsts jaunajām pētniecēm neirozinātnē

Lai veicinātu medicīniskās izglītības attīstību Latvijā un atbalstītu studentus, kas iesaistīti neiroloģijas pētījumos, prioritāri neiroendokrinoloģijas nozarē, izveidots Medicīnas zinātņu pētniecības fonds.

Tā izveide bija iespējama, pateicoties Latvijas Universitātes mecenāta Jāņa Priedkalna ziedojumam: viņš pārdeva automašīnu Ferrari un iegūto naudu – 100 100 latu – ziedoja Latvijas Universitātes medicīnas studentu atbalstam.

Nesen trīs studentes – Darja Svirina, Zane Vīksna, Sintija Sauša – ieguva izveidotā fonda stipendijas pētījumu veikšanai attiecīgi 2300, 1500 un 700 latu apmērā.

"Modernās medicīnas zinātnes pamatā ir jaunāko pētījumu rezultātu izmantošana praksē, izstrādājot jaunas metodes un pieejas slimību ārstēšanā. Tāpēc pilnvērtīgas medicīnas studijas nav iedomājamas bez nopietna zinātniskā darba," uzskata LU Medicīnas fakultātes dekāne Ingrīda Rumba-Rozenfelde.

Novēlētie mecenāta līdzekļi izmantoti kā neaizskaramais kapitāls, stipendijas studentiem izmaksājot no noguldījuma procentiem.

Darja Svirina stāsta, ka stipendija palīdzēs veikt iecerētos pētījumus: "Pašlaik piedalos darba Neiroimūnās regulācijas iespējas neirodeģeneratīvo slimību ārstēšanā ar jauna tipa privileģētām struktūrām izstrādē. Plānoju rakstīt arī doktora disertāciju par šo tēmu. Stipendija ļaus pilnībā pievērsties zinātniskajam darbam, nedomājot par papildu darbu iztikai. Tas ir arī līdzšinējā darba novērtējums, apliecinot, ka jaunā neirozinātnieka darbs ir vajadzīgs un ir atzīstams.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais