Aptauja: Motivācijas vēstulēm maza nozīme darbinieku izvēlē

Personāla atlases procesā pieteikuma un motivācijas vēstulēm vairākumā gadījumu ir neliela nozīme vai nozīmes nav nemaz, atklāj personāla atlases un konsultāciju kompānijas I.D.E.A. un karjeras portāla JobNetwork septembrī veiktā aptauja.

Neskatoties uz samērā zemo nozīmīgumu, ko personāla atlases pārstāvji piešķir pieteikuma un motivācijas vēstulēm, vismaz daļa no tām tiek izlasītas. Šo vēstuļu saturs un vizuālais noformējums tiek ņemts vērā, izvēloties uz pirmo interviju aicināmos pretendentus, kā arī novērtējot saņemto pieteikumu atbilstību izsludinātajai vakancei.

Lai arī vairākumā darba reklāmu kā obligāta pieteikuma sastāvdaļa tiek pieprasīta motivācijas vēstule, pieteikumi bez motivācijas vēstulēm tomēr tiek izskatīti. Lielāka vērtība gan tiek piešķirta kandidātu CV, nevis pieteikuma vēstulēm.

Kā atzīst personāla atlases pārstāvji, pieteikuma vēstules lielākoties ir nekvalitatīvas – ar gramatikas un drukas kļūdām, šabloniskas, adresētas citiem uzņēmumiem, pārāk vispārīgas, garas un nesaistītas ar vakanto amatu, kas liek apšaubīt kandidātu ieguldītās pūles šo dokumentu izstrādē.

Aptaujas dalībnieki aicina darba meklētājus būt godīgiem, lakoniskiem, koncentrēties uz savām priekšrocībām un sasniegumiem, lai palīdzētu izcelties uz lielā pretendentu kopskaita. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 60 dažāda lieluma organizācijas no visas Latvijas.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.