Skolēniem jaunās sabiedriskā transporta atlaides neizdevīgas

Septembrī Ventspils sabiedriskajā transportā pilna biļetes cena bija jāmaksā gan skolēniem, gan maziem bērniem. Līdzīga situācija mēneša sākumā bija arī Rēzeknē. Pilsētas domes pārstāve Marina Sokolova norāda, ka neapmierināti bija vecāki, kuru atvases mācās bērnudārzā, jo līdz tam biļete maziem bērniem nebija jāpērk.

Pašlaik gan pilsētas ir atradušas risinājumus bērnu nokļūšanai līdz izglītības iestādei, tomēr katrā pilsētā situācija ir atšķirīga.

"Pēc Ministru kabineta (MK) noteikumu par pasažieru kategorijām, kam pienākas atlaides sabiedriskajā transportā, spēkā stāšanās šajā jomā valda bardaks," pārliecināts ir Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tehnisko problēmu jautājumos Aino Salmiņš. MK noteikumi neparedz nekādas atlaides pilsētu sabiedriskajā transportā, tāpēc katrā pilsētā tās ir atšķirīgas. Vairākums pilsētu daļu no atlaidēm, ko iepriekš paredzēja valsts, sedz no sava budžeta.

Jaunie noteikumi nāca pēkšņi

1. septembris Rēzeknē daudziem vecākiem nāca ar nepatīkamu pārsteigumu, kad, vedot atvasi uz bērnudārzu, izrādījās, ka arī mazam bērnam par biļeti sabiedriskajā transportā jāmaksā pilna cena. Līdzīga situācija bija arī skolēniem, bet viņi neilgi pēc jaunā mācību gada sākuma saņēma mēneša braukšanas biļetes ar 50% atlaidi, stāsta M. Sokolova.

Savukārt pirmsskolas vecuma bērniem turpmāk braukšana sabiedriskajā transportā būs bez maksas. Šo atlaidi nodrošina pārvadātājs SIA Dekom.

Ventspilī atlaides joprojām nesaņem skolēni, pirmsskolas vecuma bērni, studenti, bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni. Ventspils pilsētas domes Mārketinga nodaļas pārstāve Kristīne Duļbinska norāda, ka jaunie MK noteikumi nāca pēkšņi un domei bija nepieciešams laiks.

Otrdien dome vienojās, ka no nākamā mēneša bērniem līdz trīs gadu vecumam braukšana sabiedriskajā transportā būs bez maksas, bet četrus līdz septiņus gadus veciem bērniem par braucienu būs jāmaksā pieci santīmi. Uz pusi lētāka mēneša braukšanas biļete būs skolēniem, bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni mēnešbiļetes iegādei saņems 90% atlaidi.

Pilsētas piešķir mazākas atlaides

Citās Latvijas pilsētās, ņemot vērā pašvaldību budžeta iespējas, atlaides ir nodrošinātas skolēniem un pirmsskolas vecuma bērniem, bet to apjoms ir samazinājies. Piemēram, Rīgā skolēni tagad saņem 50% atlaidi līdzšinējo 75% vietā.

Visgrūtāk nodrošināt atlaides pasažieru kategorijām, ko iepriekš apmaksāja valsts, ir Jēkabpilī un Valmierā. Tās ir vienīgās pilsētas, kur valsts zaudējumus pārvadātājam, kas bija radušies, nodrošinot atlaides, sedza pilnā apmērā. Citās pilsētās dotācija bija tikai 35% no summas, kas nepieciešama atvieglojumu nodrošināšanai. Abas pilsētas ir apņēmušās nodrošināt bezmaksas pārvadājumus pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī daļēji segt sabiedriskā transporta izmaksas skolēniem un pensionāriem.

SIA Jēkabpils autobusu parks valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rupmejs Neatkarīgajai pastāstīja, ka pašvaldība nebija ieplānojusi līdzekļus atlaižu segšanai sabiedriskajā transportā, tāpēc to apmēri tagad ir mazāki nekā iepriekš – 50% atlaide pienākas tikai pamatskolas skolēniem, bet vidusskolēniem jāmaksā pilna biļetes cena. No 1. oktobra 75% atlaidi saņems tie pensionāri, kas sasnieguši 75, nevis 70 gadu vecumu, kā tas ir pašlaik.

Citā novadā mācīties dārgāk

Aktuāla problēma ir arī atlaides skolēniem, kas dzīvo vienā, bet mācās citā novadā, jo MK noteikumi paredz ceļu uz skolu kompensēt tikai tad, ja novadā, kurā bērns dzīvo, skolas nav. Nav nozīmes tam, kura skola atrodas tuvāk. "Pašvaldības nav ieinteresētas šā jautājuma risināšanā, jo tas nozīmētu papildu izdevumus pašvaldības budžetā," norāda A. Salmiņš.

Valsts SIA Autotransporta direkcija valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns atzīst, ka šāda situācija MK noteikumos patiešām ir paredzēta: "Veidojot noteikumus, mēs domājām par to, lai nodrošinātu bērniem iespēju tikt uz skolu savā novadā vai arī uz tuvāko skolu citur, ja administratīvajā teritorijā, kur bērns dzīvo, izglītības iestādes nav. Mēs nevaram nodrošināt iespēju mācīties jebkurā skolā. Ja kāds grib mācīties varbūt labākā skolā, kas atrodas tālu no mājām, tad par to ir attiecīgi jāmaksā."

Ja dzīvesvietai tomēr tuvāk atrodas blakus novada skola, pašvaldībai ir jāizanalizē, kam un cik lielā apmērā atlaidi piešķirt. Katrs gadījums ir jāizskata atsevišķi, norāda A. Lubāns.

Dažos novados pašvaldības jau ir atradušas risinājumu bērnu, kas mācās vienā, bet dzīvo citā novadā, nokļūšanai skolā. Piemēram, Valmieras novada dome ir nolēmusi skolēniem no citiem novadiem segt pusi no ceļa izdevumiem. Tā kā Valmieras novadā nav vidusskolu, arī ceļu uz citu novadu vidusskolām novada iedzīvotājiem kompensēs 50% apmērā.

Svarīgākais