Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Dzīvošana dienesta viesnīcā vai īrētā dzīvoklī – ar kādiem izdevumiem jārēķinās?

RTU. Rīgas Tehniskās universitātes sešās dienesta viesnīcās ir iespēja izmitināt 2005 studentus © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Daudzi jaunieši no reģioniem par savu studiju vietu izvēlas Rīgu. Taču vienlaikus ar mācību uzsākšanu jāatrisina arī dzīvesvietas jautājums galvaspilsētā. Dzīvot dienesta viesnīcā vai īrēt dzīvokli? No izdevumu pozīcijas raugoties, cenu diapazons ir ļoti plašs: dienesta viesnīcās īres maksa svārstās no 50 līdz pat 400 eiro mēnesī (iekļauti komunālie maksājumi, internets), īres dzīvokļi, kas gan pēc izskata, gan atrašanās vietas ir pieņemami, sākot no 200 eiro mēnesī, plus komunālie maksājumi.

Neatkarīgā uzrunāja trīs lielākās (pēc studentu skaita) valsts augstskolas, lai noskaidrotu, kādas naktsmājas tās studentiem var piedāvāt un par kādu cenu.

RSU. Dzirciema dienesta viesnīcā ir vienvietīgi un divvietīgi numuriņi, tostarp tādi, kas pielāgoti cilvēkiem ar kustību traucējumiem / Publicitātes foto

Piemēram, Latvijas Universitātei (LU) ir septiņas dienesta viesnīcas ar 954 numuriem un 2577 gultasvietām studentu izmitināšanai. Īrnieku skaits istabā ir no viena līdz trim studentiem. Īres maksa, dzīvojot istabiņā vienam, ir no 156 līdz 270 eiro mēnesī. Dzīvojot divatā, vienam īrniekam par istabiņu jāmaksā no 78 līdz 150 eiro mēnesī, dzīvojot trijatā - no 52 līdz 100 eiro. Īres maksā ir iekļauti komunālie pakalpojumi. Lai dienesta viesnīcām piešķirtu mūsdienīgāku veidolu, piemēram, pērn veikta dienesta viesnīcu istabu atjaunošana Buļļu ielā 5, Mazajā Lubānas ielā 11, Tālivalža ielā 1b un Burtnieku ielā 1, kosmētiskais remonts Mazajā Lubānas ielā 6. Kā arī īstenots siltināšanas un fasādes atjaunošanas projekts Mazajā Lubānas ielā 11, kā ietvaros veikta fasādes renovācija un uzstādīti saules kolektori.

Turpina remontdarbus

Bet Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) sešās dienesta viesnīcās ir iespēja izmitināt 2005 studentus. Īrnieku skaits vienā istabā ir robežās no viena līdz trim. Koridora tipa dienesta viesnīcās, kur labierīcības atrodas gaitenī, vienas vietas cena trīsvietīgā istabā ir no 62 līdz 70 eiro, divvietīgā istabā vienas vietas cena ir no 79 līdz 81 eiro; vienvietīgā istabā - 98 līdz 115 eiro. Jāpiebilst, ka RTU koridora tipa dienesta viesnīcā Olaines ielā 2019. gadā uzsākti remontdarbi, izremontēta daļa istabiņu un darbu šogad turpinās. Visas istabas šajā dienesta viesnīcā būs divvietīgas un vienvietīgas. Ķīpsalā dzīvokļu tipa - vienvietīga istaba trīsistabu dzīvoklī ar ērtībām (WC + duša, virtuve) izmaksā 178 līdz 221 eiro; vienas vietas cena divvietīgā istabā trīsistabu dzīvoklī ar ērtībām (WC + duša, virtuve ar ledusskapi) ir no 115 līdz 124 eiro. Ķīpsalā dzīvokļu tipa - vienvietīga istaba trīsistabu dzīvoklī ar ērtībām (WC + duša, virtuve ar traukiem, gultasveļa) - 290 eiro, viena vieta divvietīgā istabā trīsistabu dzīvoklī ar ērtībām (WC + duša, virtuve ar traukiem, gultasveļa) - 150 eiro. Ķīpsalas dienesta viesnīcā ir arī veļas mazgāšanas un žāvēšanas iespēja, pieejamas atpūtas un mācību telpas, trenažieru zāle. Īres maksā visos numuriņos iekļauti komunālie maksājumi un internets.

Īre līdz pat 400 eiro

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) ir trīs dienesta viesnīcas, kas izvietotas stratēģiski - Āgenskalna dienesta viesnīcas abi korpusi atrodas pāris minūšu attālumā no Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, Mežciema dienesta viesnīca - pāris minūšu attālumā no RAKUS klīnikas Gaiļezers, bet pirms pāris gadiem uzceltā dienesta viesnīca Dzirciemā - rokas stiepiena attālumā no RSU galvenās ēkas. Kopumā tajās var izmitināt nedaudz virs 1000 studentiem. Abās vecākajās RSU dienesta viesnīcās pieejami ir gan vienvietīgi, gan divvietīgi, gan trīsvietīgi numuriņi, bet Dzirciema dienesta viesnīcā, kas ir pirmā no jauna uzbūvētā studentu dienesta viesnīca kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, ir vienvietīgi un divvietīgi numuriņi, tostarp tādi, kas pielāgoti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dienesta viesnīcā Mežciemā īres maksa RSU studentam sākas ar 53 eiro, dzīvojot trīsvietīgā numuriņā, līdz pat 230 eiro par vienvietīgu numuriņu. Līdzīgs cenrādis ir arī dienesta viesnīcā Āgenskalnā, kur iespējams mājot, maksājot no 60 līdz 325 eiro mēnesī. Tas atkarīgs gan no istabas biedru skaita, gan no numuriņa kategorijas. Tikmēr dienesta viesnīcā Dzirciemā cenas atšķiras, sākot no B kategorijas numuriņa divatā par 225 eiro mēnesī katram, līdz A kategorijas istabai, kas, dzīvojot vienam, izmaksās 390 eiro mēnesī. Īres maksā ir iekļauti komunālie maksājumi, gultasveļas un dvieļu maiņa, internets, koplietošanas telpas (virtuve, kas aprīkota ar ledusskapi, plīti, mikroviļņu krāsni; telpas sportošanai, kas katrā no dienesta viesnīcām atšķiras; atkarībā no adreses pieejamas ir arī telpas mācībām un atpūtai), slēgta tipa velosipēdu novietnes un atkarībā no adreses arī autostāvvieta. «Āgenskalna un Mežciema dienesta viesnīcās gan labierīcību un dušas telpas, gan virtuve ir koplietošanā, bet Dzirciemā šīs telpas katram numuriņam ir savas un koplietošanai pieejamas atpūtas telpas,» skaidro RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa.

Viņa arī informē, ka aizvadītajos divos gados RSU vecākajās kopmītnēs noritējuši aktīvi atjaunošanas darbi. Mežciema dienesta viesnīcā siltināta fasāde un mainīti logi, izremontēti divi sektori, sagādājot arī jaunas mēbeles un žalūzijas. Pie svaiga skata - izremontētas halles, jaunām durvīm un vējtvera - tika arī viesnīcas ieeja. Pakāpeniski visā viesnīcā tiek mainītas gultas un grāmatplaukti. Tikmēr Āgenskalna dienesta viesnīcā aizpērn remontēja 1. stāvu, bet pērn - renovēja gaiteni. Ir izremontētas arī vairākas dušas telpas un veļas žāvētavas un pakāpeniski tiek labiekārtotas un remontētas istabas. Pērn arī Āgenskalna dienesta viesnīcā noritējusi aktīva gultu un ledusskapju nomaiņa pret jauniem, bet pagalmā izvietoti atpūtas stūrīši ar galdiem un soliem, kā arī riteņu novietne papildināta ar jauniem statīviem.

Cenas augstas, piedāvājums - vidējs

Ja koju piedāvājums neuzrunā, protams, ir iespēja īrēt pašam savu mitekli. Apskatot sludinājumu portālus, redzams, ka ir iedzīvotāji, kas daļu jeb, precīzāk, vienu sava dzīvokļa istabu atvēlētu īrniekam. Cenas šādam piedāvājumam no 70 līdz 100 eiro mēnesī, plus komunālie maksājumi. Tāds dienesta viesnīcas variants vien sanāk, jo virtuve, labierīcību telpa būs vien jādala ar dzīvokļa saimnieku vai saimnieci. Un izīrētā istabiņa tāds mazs kambarītis tik ir - galvenokārt astoņi līdz 13 kvadrātmetru. Savukārt vienistabas dzīvokļu īre ir, sākot no aptuveni 120 eiro, plus komunālie maksājumi. Nosacīti lētā gala piedāvājumi nozīmē vai nu ļoti lielu šaurību, dzīvošanu mikrorajonā, kur tuvumā nav nevienas augstskolas, krāsns vai elektrisko apkuri (tātad ziemā elektrība maciņa saturu patukšos diezgan jūtami), labierīcības koridorā. Un dzīvokļi prasīties prasās vismaz pēc kosmētiskā remonta. Vienistabas dzīvoklis ar visām ekstrām (dušu, labierīcības dzīvoklī, centrālo vai gāzes apkuri), ar labu lokācijas vietu un izskatu izmaksās jau ap 200 eiro mēnesī un uz augšu (protams, arī komunālie maksājumi vēl nāk bonusā). Turklāt jāatceras, ka īpašnieks prasīs iemaksu par pirmo un pēdējo mēnesi. Tātad startam uz rokas būs jābūt jau ap 400 eiro. Izdevīgāk ir tomēr īrēt kopā ar vēl kādu - draugu, draudzeni, jo divistabu dzīvokļu īres cenas diži neatšķiras no izdevumiem par vienistabas dzīvokļa īri. Lētais gals, sākot no 150 eiro mēnesī, taču kaut cik skatā un citos parametros pieņemams dzīvoklis - vismaz 200 eiro. Trīs istabu dzīvokļu īre jau ap 300 eiro mēnesī, taču, ja visu dzīvokli nolemj īrēt viena draugu kompānija, tas noteikti ir izdevīgāk, nekā katram īrēt vienistabas dzīvokli.