Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izstāde "Skola 2020" – palīgs tālākā izglītības ceļa izvēlē

DRĪZUMĀ. No 28. februārim līdz 1. martam durvis vērs izstāde Skola 2020, kas ik gadu pulcē tūkstošiem interesentu, kas vēlas iegūt daudzpusīgu informāciju par izglītības iespējām Latvijā un ārvalstīs. Izstādes laikā būs iespēja «pielaikot» profesiju jeb iemēģināt savu roku sev interesējošajā specialitātē © Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks ikgadējā starptautiskā izglītības izstāde Skola 2020, kas piedāvās plašu informāciju par izglītības iespējām Latvijā un ārzemēs, mācībspēku un studentu konsultācijas, profesiju «pielaikošanu» un citas izzinošas, aizraujošas aktivitātes.

Pašmāju un ārvalstu mācību iestādes

Izstādē piedalīsies gandrīz visas valsts un privātās augstskolas. Tās iepazīstinās ar uzņemšanas noteikumiem, jaunajām studiju programmām, budžeta vietām, studiju apmaiņas un prakses iespējām, kā arī ārpusstudiju aktivitātēm. Apmeklētājiem būs iespēja sastapt un iztaujāt arī profesionālās izglītības kompetences centru - koledžu, tehnikumu un profesionālo vidusskolu - pārstāvjus, kas jauniešiem prezentēs vairākus simtus izglītības programmu, kuras var apgūt gan pēc 9. klases, gan pēc vidusskolas absolvēšanas. Daudzas mācību iestādes iepazīstinās ar viņu jaunākajām Latvijas piedāvātajām studiju un izglītības programmām. Piemēram, Juridiskā koledža iepazīstinās ar jaunu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu Kiberdrošība un personas datu aizsardzība. Atsaucoties uz darba devēju ierosinājumu un tirgus vajadzībām, Banku augstskola ir izstrādājusi un iesniegusi licencēšanai jaunu profesionālo bakalaura studiju programmu Biznesa procesu vadība. Daugavpils universitāte piedāvās jaunu profesionālā maģistra programmu Viedā ekonomika un inovācijas. Rīgas Medicīnas koledža aicina iegūt optometrista asistenta specialitāti, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte šogad ir izstrādājusi pat trīs jaunas pamatstudiju programmas angļu valodā. Arī Rīgas Valsts tehnikums jaunajā mācību gadā plāno vairākas jaunas izglītības programmas, kurās jaunieši jau pēc 9. klases varēs apgūt poligrāfijas iekārtu tehniķa un iespieddarbu apstrādes speciālista, kā arī transportlīdzekļu krāsotāja un autovirsbūvju remontatslēdznieka profesijas.

Bet aktuālāko informāciju par mācību iespējām ārzemēs varēs uzzināt tieši no ārzemju mācību iestāžu pārstāvjiem, kā arī konsultējoties pie starptautisko izglītības aģentūru, centru un nevalstisko organizāciju speciālistiem no Kalba, AFS Latvija, BAFF, Dream Foundation, DAAD, egoPERFECTUS, Kanādas vēstniecības.

Lai skolēni gūtu priekšstatu par dažādām profesijām un atklātu sev arī ko pilnīgi jaunu, Skolas 2020 dalībnieki apmeklētājiem piedāvās iespēju izmēģināt roku vienā vai otrā arodā. Piemēram, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija aicinās izmēģināt karavīra ekipējumu, savukārt Novikontas Jūras koledža - iejusties kuģa stūrmaņa profesijā.

Uz sarunu pie karjeras konsultanta

Taču, ja māc šaubas par sava studiju virziena un vēlamās profesijas izvēli, izstādē būs iespēja aprunāties ar karjeras konsultantu.

«Jo ātrāk jaunietim palīdzēsim apzināties viņa resursus jeb stiprās puses - talantus, vērtības, intereses, spējas, prasmes, jo pārliecinātāks viņš jutīsies par sevi un drošāk pieņems lēmumus par savu dzīvi, tostarp, ko darīt tālāk pēc 9. vai 12. klases absolvēšanas. Mums, pieaugušajiem, ir jāpalīdz jaunietim veidot izpratni par dažādām dzīves jomām un jāpalīdz saprast, kā labāk realizēt un attīstīt savus resursus. Nenovērtējami nozīmīgs ir tuvu cilvēku, īpaši ģimenes, atbalsts. Taču jaunietim ir ļoti svarīgi par sev nozīmīgiem jautājumiem runāt un tapt sadzirdētam arī skolā, kā arī saņemt profesionālu karjeras konsultanta atbalstu,» ir pārliecināta karjeras konsultante Diāna Šķēle, kura konsultēs arī izstādē.

Izstāžu centra foajē būs iekārtoti divi karjeras konsultantu kabineti, un visu izstādes laiku tajos konsultācijas sniegs Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas (LKAAA) karjeras konsultanti. «Izstādes laikā vienai konsultācijai veltīsim 30 minūšu, taču, ja būs nepieciešama garāka saruna vai kāda testa izpildīšana, raugoties pēc klienta dzīvesvietas, ieteiksim, kur to turpināt,» norāda karjeras konsultante un LKAAA valdes locekle Marta Rubīna. Karjeras konsultācijas piedāvās arī pašas mācību iestādes.

Vērtīgas lekcijas

Izstādē būs iespēja doties arī uz kādu no LKAAA rīkotajām grupu nodarbībām, semināriem skolēniem un viņu vecākiem. Piektdien, 28. februārī, pulksten 11 un 16 notiks biedrības Jauniešu akadēmija «Pacelt pasauli» nodarbība skolēniem par mērķu plānošanu. Šīs nodarbības mērķis ir palīdzēt skolu jauniešiem vecumā no 12 līdz 19 gadiem skaidrāk apzināties savus talantus un iet uz iecerēto nākotnes profesijas mērķi. Savukārt svētdien, 1. martā, pulksten 13 paredzēta meistarklase vecākiem. Karjeras konsultante, pētniece un lektore Inta Lemešonoka sarunāsies ar vecākiem par to, kā katrs vecāks var atbalstīt savu bērnu. Bet 28. februārī pulksten 13 norisināsies arī Rīgas Stradiņa universitātes Karjeras centra karjeras konsultantes Baibas Prauliņas praktiskā lekcija Kā neapjukt izglītības piedāvājumu džungļos? Tā iecerēta kā palīgs, kas skolēniem ļaus noorientēties un saprast, ar ko viņi vēlas saistīt savu nākotni. Lekcijā skolēni izpratīs, kā izvirzīt mērķi (pat ja tāda šķietami nav) un kādus instrumentus likt lietā, lai to sasniegtu. Vieslekcijā piedalīsies arī RSU docētājs Romāns Putāns, kurš ikdienā strādā ar studentiem, kas plāno attīstīt savu biznesu.

Jāpiebilst, ka vienlaikus ar izstādi Skola 2020 Ķīpsalā notiks Latvijas Grāmatu izstāde 2020, kas piedāvās tikties ar iemīļotiem rakstniekiem, baudīt autoru lasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos un iepazīties ar izdevniecību jaunumiem.